Salvamontiștii au derulat peste 160 de acțiuni de salvare, în aprilie 2017

255

Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) şi Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe luna aprilie a anului 2017, a celor 38 de structuri judeţene sau locale salvamont din cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană din România. Deşi aprilie este una dintre lunile de tranziţie între sezonul de iarnă şi cel de vară, caracterizată printr-o scădere semnificativă a numărului de turişti pe munte, serviciile salvamont au asigurat asistenţa de salvare montană cu un număr de 150 – 550 de salvamontişti, zilnic, în zonele montane cu afluenţă turistică mare, pe traseele turistice alpine, în punctele medicale şi de intervenţie ale posturilor şi bazelor salvamont şi pe pârtiile de schi unde iarna a plecat mai târziu şi pe cele pe care a revenit surprinzător.

În luna aprilie salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină în 167 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate 224 persoane. Dintre aceste acţiuni, 64 au avut loc pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă, 103 acţiuni înregistrându-se în zona alpină , 66 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanţă pentru transport către unităţile medicale specializate, iar 3 victime serviciilor IML. La nivelul județului Gorj, în luna aprilie, salvamontiștii au fost solicitați la opt intervenții.
Un procent de aproape 70 % dintre acţiuni au fost anunțate prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone şi Serviciul Unic de Urgență 112, iar restul fiind anunțate direct echipelor salvamont.
Prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 55 de apeluri prin care anunţau accidente montane, restul apelurilor de urgenţă fiind redirecţionate prin Serviciul Unic de Urgență 112. De asemenea, în cursul lunii aprilie s-au primit 521 de apeluri prin solicitau informații despre zona montană, dintre acestea, 335 apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul Național Salvamont, restul de 186 apeluri fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau județene.

Sute de salvamontiști, pregătiți să intervină
În cadrul celor 34 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial si care deţin personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care circa 250 sunt salvatori montani angajaţi.
Pe toată perioada de inter-sezon, până la începerea sezonului de vară, în toate staţiunile din ţară, în bazele, posturile şi refugiile salvamont, pe traseele turistice precum şi în zonele de campare şi în cele de practicare intensivă a sporturilor montane serviciile salvamont se vor asigura efectivele necesare de salvatori montani, astfel încât să se reuşească intervenţia cu operativitate în situaţia producerii de accidente.
Echipele salvamont, singurele structuri care deţin personal pregătit profesional şi atestat legal pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont ( 0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here