Salvamontişti sârbi, la instruire în Gorj

171

salvamont1Săptămâna trecută, timp de patru zile, salvamontiştii gorjeni au fost gazdele unei delegaţii formată dintr-un număr de nouă reprezentanţi ai echipelor de salvare montană şi speologică din Serbia.

Echipa din Gorj, recunoscută ca una dintre cele mai bine organizate echipe din ţara noastră, cu o dotare materială şi o foarte bună pregătire profesională, singura din România deţinătoare a agrementului de intervenţie în afara ţării, a fost aleasă să fie gazda delegaţiei din ţara vecină.

“Activitatea de salvare montană din Serbia este în curs de reorganizare legislativă şi partea sârbă a dorit să analizeze şi să se informeze despre modul de organizare administrativă şi teritorială, cadrul legislativ, modul de lucru şi metodele de intervenţie ale salvatorilor montani şi speologilor români. Şi asta deoarece ţara noastră este salvamont2recunoscută ca fiind una dintre ţările europene cu unele dintre cele mai bune legislaţii în acest domeniu”, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public de Salvamont Gorj.

Şi exerciţii de salvare reale

Actiunea s-a axat atât pe prezentarea şi analiza cadrului legislativ naţional, prezentarea organizării la nivel judeţean, cât şi efectuarea de exerciţii practice în teren, fiind astfel prezentate de echipa gorjeană salvări din perete, din peşteră, salvări din canioane şi torente de apă, precum şi salvări subacvatice şi din clădiri. Exerciţiile au fost repetate apoi în echipaje mixte şi pe diferite grade de dificultate. Mai mult decât atât, salvatorii sârbi au fost martori la două situaţii reale de alarmare ale echipei Salvamont Gorj, accidentul de marţi seară din masivul Parâng, dar şi acţiunea de căutare şi salvare a celor cinci persoane surprinse de furtună de joi noaptea în masivul Vâlcan. Din fericire, ambele acţiuni au fost soluţionate foarte bine şi rapid de către echipa de salvamontişti gorjeni, care nu au făcut decât să confirme buna imagine de care aceştia se bucură.

Acţiunile s-au desfăşurat într-un areal foarte mare, delegaţia din Serbia având posibilitatea să viziteze municipiul Târgu-Jiu, dar şi zonele turistice Polovragi, Baia de Fier, Novaci, Rânca, Lainici, Curtişoara, Runcu, Tismana şi Padeş. “A fost o acţiune reuşită şi benefică pentru ambele părţi, iar în perioada următoare, o echipa din Serbia urmând a fi aleasă de salvamontiştii gorjeni pentru o colaborare permanentă, echipa Serviciului Public de Salvamont Gorj având parteneriate permanente încheiate cu salvatorii montani din Obersdorf , staţiune montană din Germania, şi cu salvatorii speciali urbani din Paris”, a precizat şeful Salvamont Gorj.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here