Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea celor 75 de formații Salvamont ale celor 43 de structuri județene sau locale Salvamont, din cele 25 de județe, cu activitate de salvare montană din România, pentru anul 2023, arată serviciul public într-un bilanț comunicat presei.
Activitatea Salvamont cuprinde toate aspectele legate de misiunile de căutare și salvare, cu echipamente performante, dar și cu sprijinul câinilor dresați. O primă parte a bilanțului Salvamont o redăm în cele ce urmează.
Prim-ajutor medical
Astfel, ,,serviciile publice județene și locale Salvamont au asigurat asistența de salvare montană cu un număr de 450 – 600 de salvamontiști, zilnic, în cele cca 140 de baze și posturi Salvamont permanente sau sezoniere, în zonele montane cu afluență turistică mare, pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă și pe traseele turistice alpine. În perioada de referință structurile Salvamont au fost solicitate să intervină la 6.548 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate un număr de 8.026 de persoane. În sezonul de iarnă au avut loc un număr de 4.272 intervenții, dintre care, 3.006 intervenții s-au derulat pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, 1.211 acțiuni au avut loc în restul zonei montane, 284 persoane s-au prezentat la punctele de prim-ajutor medicale ale bazelor Salvamont, iar 63 intervenții s-au derulat în afara zonei montane și la care salvamontiștii au fost solicitați să intervină cu mijloacele și tehnicile lor specifice pentru soluționarea cazurilor respective. În sezonul de vară au avut loc un număr de 2.276 intervenții, dintre care, 2.124 intervenții s-au derulat în zona montană, 105 persoane s-au prezentat la cabinetele medicale Salvamont, iar 47 de intervenții s-au derulat în afara zonei montane. În perioada de referință structurile Salvamont au intervenit, în total, la 110 evenimente produse în afara zonei montane, ca resursă de sprijin sau echipă de prim răspuns, precum și la 8 evenimente montane în locul altor structuri care nu au avut capacitatea de a interveni sau de a-și soluționa singure acțiunile pentru care erau responsabile. Dintre acestea, 2.336 de cazuri au fost predate, pentru transport către unitățile medicale specializate, serviciilor de Ambulanță sau SMURD, 51 cazuri au fost transportate cu ambulanțele Salvamont la unitățile medicale sau până la locul de întâlnire cu ambulanțele SAJ sau SMURD, 179 de cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV, iar 100 de cazuri au fost predate Serviciului de medicină legală.
Grad de răspuns de 100%
În anul 2023 salvamontiștii au desfășurat 94 de acțiuni de căutare-salvare cu drone, 56 în zona montană și 38 ca resursă de sprijin în afara zonei montane, 16 acțiuni de căutare – salvare cu scafandri din cadrul structurilor Salvamont-salvaspeo, 4 acțiuni de căutare de persoane înecate cu un detector special bazat pe inteligență artificială, 2 acțiuni de căutare cu drone subacvatice, echipamente unice în Romania, aflate în dotarea a două servicii Salvamont. Trebuie remarcat faptul ca structurile Salvamont avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că acestea sunt organizate corespunzător, își dimensionează corect și își dezvoltă permanent resursele umane și materiale. De asemenea, au fost realizate peste 77.400 de acțiuni specifice de asigurarea a asistenței de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfășurării unor evenimente sportive sau de alta natură în zona montană”, arată situația Salvamont.
M.C.H.