Salvamont Gorj reface traseul turistic din Masivul Parâng

302

Serviciul Public Judeţean Salvamont Salvaspeo Gorj va organiza, în perioada 20-30 iunie 2015,  o acțiune de refacere a marcajului turistic pe creasta principală a masivului Parâng, în colaborare cu Asociația Montană Carpați.

Prin această acțiune se dorește remarcarea traseului principal de creastă al masivului Parâng între Curmătura Oltețului și vârful Parângu Mare și a traseelor adiacente către Cheile Oltețului, Lacul Gâlcescu, Groapa Seacă, Crasna, Lainici și Bumbești-Jiu. „La această acțiune se estimează participarea unui număr de peste 50 de persoane, în etape de 3 până la 10 zile/persoană, urmând să se marcheze peste 100 de km de potecă turistică și să se amplaseze 40-50 de stâlpi cu semne de marcaj și săgeți indicatoare”, a declarat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
De asemenea, se va implementa și în acest masiv experimentul realizat în premieră națională anul trecut în masivul Godeanu de către Salvamont Gorj, de numerotarea cu un anumit cod a stâlpilor, ridicarea coordonatelor topografice a acestora şi realizarea unei hărţi digitale cu repartiţia teritorială a acestora în masiv. Astfel, în caz de accident, turiştii chiar dacă nu au la îndemână un GPS de pe care să citească coordonatele geografice vor transmite salvatorilor care este codul pe cel mai apropiat stâlp de locul accidentului, locul putând fi identificat imediat de către salvatori sau transmis către elicopter, dacă se declanşează o acţiune de salvare aero. „Sistemul de marcaje folosit pentru săgeţile indicatoare şi panourile indicatoare este prevăzut şi cu reguli de comportament pe munte sau pe sectoarele când traseele traversează areale naturale protejate, măsuri prin care se speră să se ofere nu numai un sentiment de siguranţă turistului, ci şi un semn de civilizaţie montană”, menţionează directorul Salvamont Gorj. Prin astfel de acțiuni, reprezentanţii Salvamont doresc să ridice la excepţional nivelul de amenajare a traseelor turistice montane din munţii Gorjului, astfel încât să asigure turiștilor un grad ridicat de siguranță.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here