Salvamont Gorj pregătește redeschiderea traseelor turistice din județ

678

Serviciul Public Judeţean Salvamont Gorj se află într-o amplă acţiune de întreţinere a traseelor turistice din județ pentru ca acestea să poată fi redate în condiţii optime pasionaţilor de drumeţie odată cu încheierea stării de urgență. Totodată, salvamontiștii propun o serie de recomandări de deplasare în zonele montane pe toată perioada cât evoluează noul tip de coronavirus în țara noastră.

În ultima perioadă, salvamontiștii gorjeni din cadrul Serviciului Public al Consiliului Județean Gorj au demarat o amplă campanie de verificare a traseelor turistice montane și de refacere a marcajelor acestora. ,,Începută în masivul Parâng cu traseele care pleacă din Crasna, Mușetești, Bumbești-Jiu și Lainici către vârful Parângul Mare, a continuat în masivul Vâlcan, care va fi finalizat în această săptămână, urmând apoi nordul masivului Mehedinți și masivul Godeanu. La nivelul județului Gorj, există peste 40 de trasee turistice montane”, a declarat Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj.

Recomandări pentru iubitorii de munte din partea salvamontiștilor
Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, prin președintele Sabin Cornoiu, are în această perioadă, pentru gorjeni, și o serie de recomandări privind deplasările în zona montană în perioada cât noul coronavirus evoluează în țara noastră, chiar și ulterior ridicării stării de urgență: ,,În primul rând, trebuie respectate toate regulile de siguranță specifice pentru activitățile montane la care trebuie să adăugăm toate precauțiile legate de COVID-19. Virusul rămâne o problemă, nu a dispărut și, inevitabil, putem să îl ducem cu noi și pe munte. Deși pare ideal, să mergeți singur pe munte este deja un risc foarte mare. Păstrați o distanță de siguranță între membrii grupului pe toată durata excursiei sau a activităților desfășurate.
După o perioadă relativ mare de inactivitate sportivă și antrenament redus, capacitățile de efort si concentrare s-au diminuat, dar, muntele nu s-a schimbat, pericolele sunt la fel, iar gradul factorului de risc este mai mare, mai puțin antrenament generează mai multe accidente. Reporniți ușor, alegeți trasee de grad de dificultate mai mic și cu cât mai puține necunoscute. Faceți o planificare cât mai bună a excursiei, comunicați intențiile dumneavoastră și timpul estimat pentru excursie celor din familie, prietenilor sau Salvamontului. Activați pe telefon aplicația Salvamont-Vodafone, luați cu dumneavoastră un acumulator de rezervă și tot echipamentul necesar pentru o excursie în siguranță. Atenție la animalele sălbatice, în această primă perioadă nu sunt obișnuite cu prezența noastră pe munte și nu știm cum pot reacționa. Evitați excursiile care necesită campare, în zonele aglomerate, la cort sau în refugii, precum și aglomerările la sursele de apă sau toaletele din zonele de campare.
Măsurați-vă temperatura înainte de a pleca și, evident, să nu plecați dacă depășiți valorile normale, luați la voi mai multe măști, soluție igienizantă personală pe bază de alcool și o plasă pentru gunoi în care să puneți și măștile folosite. În caz de eveniment montan procedurile sunt mult mai complexe, timpul de intervenție se prelungește, procedurile de lucru includ acum protocoale specifice COVID-19 pentru siguranța salvatorului și a victimei, protocoale care complică manevrele de intervenție și transport. Să ne reîntoarcem pe munte nu trebuie să fie o problemă, dar, trebuie să fim cu mult mai atenți în toate etapele excursiei noastre! Nu uitați, echipele Salvamont România, prietenii dumneavoastră de pe cărările munților, singurele structuri care dețin personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane, pot fi alertate prin sistemul unic de urgență și aplicația 112, iar, absolut orice informații despre zona montană se pot obține prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicația SALVAMONT-Vodafone pentru telefoanele mobile”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here