Salvamont Gorj, în formaţie de 12

350

IMG_0824Serviciul Salvamont Gorj a reuşit să scape de marile disponibilizări doar cu un post tăiat pe ordonanţa 63. Postul s-a desfiinţat, iar ocupantul acestuia a intrat în pensie. 12 salvamontişti gorjeni au rămas însă pe poziţie în Gorj, ei făcând şi munca administrativă din cadrul instituţiei şi pe cea de salvatori.

Serviciul Salvamont Gorj, aflat în subordinea Consiliului Judeţean, a fost şi el afectat de prevederile ordonanţei 63/2010. Din fericire nu la fel de tare ca unele instituţii şi servicii aflate în aceiaşi relaţie de subordonare. Şi asta deoarece la Salvamont Gorj, salvatorii montani sunt şi şoferi, fac şi muncă de secretariat dar şi cea de economist şi de administrator. “Am analizat la nivelul conducerii Consiliului Judeţean care sunt soluţiile de încadrare în ordonanţa propusă de Guvern şi am luat hotărârea ca la nivelul Serviciului Public Salvamont Gorj să disponibilizăm doar o singură persoană. Este vorba despre o persoană care s-a pensionat, deci, practic, a fost primul criteriu de selecţionare al salariaţilor care trebuiau să fie disponibilizaţi. În acest IMG_0834moment mai avem doar 12 salariaţi, dintre care 11 sunt salvatori montani şi sperăm să reuşim să facem faţă sezonului turistic de vară care se încheie acum, şi sezonului turistic de iarnă care ne aşteptă, cu o nouă pârtie la Rânca. Sperăm ca de anul viitor să avem posibilitatea să angajăm oameni astfel încât să ne încadrăm în normativele impuse de serviciile de urgenţă”, a declarat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.

Salvatorii afectaţi la protecţie

În ce priveşte reducerile financiare, Serviciul Salvamont, a tăiat cheltuielile cu 20 % chiar dacă în anumite locuri acestea nu trebuiau să se facă. Au astfel de suferit salvamontiştii la capitolul pregătire şi protecţie a muncii. “În acest moment noi am aplicat şi reducerile financiare impuse de lege. Sunt probleme deosebite că au fost reduceri şi în anii trecuţi, nu sunt încasări, nu sunt venituri şi nu ştiu dacă vom ieşi destul de bine, din punct de vedere financiar la sfârşitul anului, dar, în principiu, am certitudinea că vom achita toate utilităţile astfel încât să nu intrăm cu datorii la furnizori şi activitatea să ne fie întreruptă. În rest vom vedea unde putem să tăiem. Am tăiat sigur de la activitatea de pregătire a salvatorilor montani, am tăiat de la protecţia muncii, capitole care erau foarte importante. Nu am avut ce face, totul s-a gândit însă matematic şi trebuia să ne încadrăm în acel procent de reducere”, a completat Cornoiu. Serviciul Salvamont Gorj asigură permanenţă şi în zona staţiunii montane Rânca unde periodic au loc evenimente neplăcute şi incidente. Turiştii sunt însă cei care, de regulă, au nevoie imediată de sprijinul salvatorilor montani.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here