Deși au mii de acțiuni de salvare pe an, serviciul funcționează doar cu 326 de salvatori, în timp ce numărul corespunzător ar trebui să fie de 1.531 de angajați.
„Numărul de activităţi pe munte, fie că vorbim de activităţi turistice sau activităţi economice, s-a dezvoltat foarte mult, oamenii sunt atraşi către zona montană (…). Inevitabil a crescut şi numărul de evenimente montane. Din păcate, în ultimii 3-4 ani, ca urmare a măsurilor impuse la nivel guvernamental, nu s-au mai putut face angajări la serviciile Salvamont.
Consiliile judeţene nu au avut posturi vacante sau şi dacă au avut şi le-au dat celor de la Salvamont, acestea nu au putut fi ocupate. În acest moment, după ultima situaţie întocmită la finalul acestui sezon de iarnă, care a fost extrem de greu pentru salvamontişti, care au fost nevoiţi să lucreze program aproape dublu zilnic pentru a face faţă la toate cerinţele, am făcut un calcul şi avem, la nivel naţional, un grad de acoperire de 17,85% cu personal”, a declarat, pentru Agerpres, Sabin Cornoiu.
Peste 7.500 de oameni salvați în 6.500 de intervenții ale salvatorilor
Acesta mai precizează: „Nu credem că angajarea a 327 de oameni ar fi un efort financiar foarte mare. Toate aceste proceduri, de eliberare a cadrului legislativ de scoatere la concurs a posturilor şi de angajare, cu siguranţă ne-ar împinge către finalul anului, deci practic încărcarea financiară pentru acest an ar fi de o lună-două la sfârşit de an pentru un număr de 300 de oameni, care este infimă.
Facem toate demersurile necesare, o să transmitem adrese oficiale către toate ministerele competente, trebuie luată o măsură, pentru că indiferent cât ar dori consiliile judeţene sau cele locale să ne sprijine, şi ne sprijină, avem dotări corespunzătoare, avem echipament corespunzător, din păcate această resursă umană nu putem să o încadrăm ca personal operativ care să răspundă 24 de ore din 24 la evenimentele care se produc”, a mai spus Sabin Cornoiu.
El a menţionat că sunt judeţe unde acoperirea este sub 5%, cei mai mulţi angajaţi fiind la Salvamont Suceava, care are o acoperire de 43%.
Spre exemplu, în judeţul Gorj, acoperirea este de 18,33%, cu un număr de 11 salvamontişti angajaţi, dintr-un necesar de 60. Pe parcursul anului 2024, peste 7.500 de persoane au fost salvate în aproximativ 6.500 de intervenţii ale salvamontiştilor, gradul de răspuns pentru solicitări fiind de 100%, potrivit datelor Salvamont România.
M.C.H.