Casa de Cultură a Sidicatelor Motru a respirat iarăși aerul boem al evenimentelor cultural-sociale, frgmentate până mai ieri, de adunările sindicale, politice sau alte manifetări de club (să le numim “la modă”).
Salonul de Pictură “Arte Mici” și-a desemnat câștigătorii oferind 33 de premii copiilor care au arătat că jocul culorii este jocul sfânt al “Bunei Vestiri”, deschizând porțile către copilărie, către “fascinația îngerilor” sau paleta fermecată a culorilor crude de primavară.
A fost o ediție de anvergură, datorată în primul rând artiștilor care s-au înscris în concurs, invitațiilor care au participat la festivitatea de premiere și vernisajul unei expoziții colective “Arte Mici”, cuprinzând 229 de artiști, români, care sunt stabiliți în România, Republica Moldova, Australia, Italia și Regatul Unit al Marii Britanii.
Manifestarea a debutat prin prezentarea de către Florin Preda-Dochinoiu a artiștilor participanți, cuvântul de deschindere revenind însă criticului de artă Pavel Sușară care a precizat că Salonul de Pictură “Arte Mici” este un lucru deosebit, unicat la nivel național, felicitând organizatorii și găsind foarte interesante lucrările celor înscriși la grupa de vârsta 3-6 ani, accentuând faptul că “pe măsură ce copiii cresc intervin deliberările, privirea este mai grăbită iar trăirea aceea unică, în care uimirea și magia se regăsesc natural, începe să se erodeze sau dispare cu totul”.
Nicolae Dragoș a lăudat inițiativa lui Florin Preda- Dochinoiu, spunând că astăzi centrul cultural al Universului s-a mutat la Motru. Poetul a menționat printre altele că dorește să participe și la cea de-a 190-a ediție a Salonului de Pictură “Arte Mici” pentru că 190 de ani s-au implinit pe 25 Martie 2012 de la inființarea Poliției Române.
Rumoarea micilor artiști a fost “deranjată” de curator în mometul anunțării premiilor. Cuvinte frumoase despre lucrările artiștilor au spus și Viorel Gârbaciu care a oferit pentru premiile copiilor mai multe exemplare din volumul său de versuri, iar jurnalistul Constantin Bunilă cu un timbru radiofonic a amintit că artiștii au chipuri angelice și că orice înger nu poate să picteze decât imagini pure, nealterate de umbra și putregaiul maturității.
Un moment surprinzător a fost prezența directorului Daniel Burlan care a spus că participă la acest eveniment “ca tată de artist”, iar pentru el toate lucrările participante s-au clasat pe locul I.
Cu emoția unui copil, Grigore Haidău a încercat să analizeze cromatic și sufletește lucrările înscrise în concurs, oferind un premiu care poartă numele fiului pierdut, “sublocotenent Cătălin Haidău”.
Dintre toți participanții la această festivitate cei mai importanți au fost artiștii premiați, și găsesc de cuviință să amintesc ierarhia caștigătorilor:
MARELE PREMIU
Adrian Cătălin IONESCU
LOCUL I
Andrei VĂDUVESCU 3-6 ani
Maria Delia NEZDOIMINOGA 7-10 ani
Maria Daniela OPRICA 11-15 ani
LOCUL II
Ioana Cristina SEMENESCU 3-6 ani
Ramona MARCIUC 7-10 ani
Georgiana Elena BULACU 11-15 ani
LOCUL III
Diana DRAICA 3-6 ani
Tudor Andrei MANCIU 7-10 ani
Liliana Ştefania TRICAN 11-15 ani
PREMIUL SPECIAL „ARTE MICI”
Elena HOGEA
Christian PIPELEA
PREMIUL SPECIAL „DE ORIGINALITATE”
Riana CIUCLEA
PREMIUL SPECIAL „PRIMĂVARA PICTURII”
Alexandru DAN
Marina VUIA
PREMIUL SPECIAL „FASCINAŢIE DE ÎNGER”
Diana APETREI
PREMIUL SPECIAL „BUNA – VESTIRE”
COOKIE (Andreea BURTEA)
Iulia DRAGOMIR
PREMIUL DE IMPACT
Horia DRĂGOESCU
PREMIUL SPECIAL „Puterea curcubeului”
Eva-Alexandra MUNTEANU
Ana-Maria MODAN
PREMIUL SPECIAL „Gorjeanul Talentat”
Marius UNGUREANU
PREMIUL SPECIAL „Prietenii artelor
Ana Cătălina STROE
PREMIUL SPECIAL „Cătălin Haidău”
Ruth CIUPEI
PREMIUL SPECIAL „Aurel Potcovaru”
Maria-Teodora SARCINĂ
Malina Claudia IONETE
PREMIUL SPECIAL „SURÂS DE ALBASTRU”
Giorgiana GURGU
PREMIUL SPECIAL „POVESTEA CULORII”
Bonari Beatrice ION
PREMIUL SPECIAL „CULORI PRIMARE DIN DIASPORA”
Alexandru IVANCEA
PREMIUL SPECIAL „Exploziv în pictură”
Eduard Andrei CHIŢULESCU
PREMIUL SPECIAL „PALETA FERMECATĂ”
Gina MURVAI
PREMIUL SPECIAL „PRIMA CULOARE PRIMARĂ”
Ioan Mihail MUTU
Corina Avram LĂPĂDAT
Felicitări oraganizatorilor, felicitări prietenilor Salonului de Pictură “Arte Mici” care au contribuit la premierea caștigătorilor și la buna desfășurare a evenimentului.
NB: Spații inedite de expunere în cadrul Salonului de Pictură “Arte Mici”: Catedrala Ortodoxă Parohia II Motru, foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor si Politia municipiului Motru.
Alexandru Preda