Salina “Tudor Vladimirescu”, la dispoziţia asiguraţilor

217

Salina artificială de suprafaţă „Tudor Vladimirescu” este la dispoziţia persoanelor care doresc să facă salinoterapie. Cei interesaţi trebuie să ştie că au nevoie doar de o trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist. Programul salinei este de luni până vineri, în intervalul orar 8-16.

Haloterapia sau salinoterapia este procedeul prin care persoanele inhalează aerosolii salini, cu ajutorul cărora sunt tratate diverse afecţiuni, în principal afecţiunile respiratorii. Haloterapia face parte din categoria tratamentelor fizice non farmaceutice şi este recunoscută ca terapie complementară.
Potrivit specialiştilor, salinoterapia implică pe de o parte inhalarea aerosolilor salini prin căile respiratorii, iar pe de altă parte absorbţia lor la nivelul tegumentului, care este considerat al doilea organ de respiraţie; datorită fenomenului de difuzie, aerosolii salini se răspândesc uniform în atmosfera interioară a incintei haloterapeutice.

Salina modernă la Spitalul de Pneumoftiziologie
Inaugurată în urmă cu doar o săptămână, Salina Artificială de suprafaţă din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu se ridică la standarde înalte de calitate, fiind şi unica salină din sistemul sanitar. Halocamera prezintă confort, siguranţă şi igienă, dotări specifice pentru petrecerea timpului în mod util (TV, calculator, internet, diverse jocuri – remy, şah, table, lecturarea diferitelor ziare şi reviste), loc de joacă în sare pentru copiii, cu diferite jucării din lemn şi nu numai.
Pacientului i se oferă încălţăminte specială, iar îmbrăcămintea rămâne cea obişnuită; pentru afecţiunile dermatologice pacientul poate purta în interiorul salinei halat de baie, în vederea expunerii la aerosoli a zonelor de piele afectate.

Salinoterapie cu bilet de trimitere
Pentru a beneficia de efectele haloterapiei, cei interesaţi trebuie să treacă mai întâi pe la medicul de familie sau medicul specialist. Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” confirmă faptul că „este nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie, sau pacientul are posibilitatea de a se prezenta la Ambulatoriul Spitalului de Pneumoftiziologie unde este consultat de un medic specialist”. Reprezentanţii unităţii au stabilit programul salinei, aceasta fiind de luni până vineri în intervalul orar 8-16, iar în cazul în care solicitările vor fi numeroase, se va lucra şi sâmbăta şi duminica în intervalul orar 9-12. Zeci de persoane au început deja curele de haloterapie. „În patru zile am avut 43 de pacienţi care sunt internaţi la noi şi 57 de persoane din exterior”, confirmă Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu. Efectele haloterapiei sunt multiple, între ele regăsindu-se: stimularea secreţiei bronhiilor şi eliminarea sputei, micşorarea obstrucţiei şi a dispneei, tendinţa la îmbunătăţire a funcţiei pulmonare; diminuarea procesului infecţios-inflamator (raritatea tusei şi a sputei expectorate); creşte semnificativ concentraţia PMN şi activarea acestora; activează şi normalizează unii parametri ai sistemului imun; normalizare a parametrilor echilibrului hidroelectrolitic şi a funcţiei mineralocorticoide a glandelor suprarenale şi aşa mai departe. O şedinţă de salinoterapie durează 45 de minute. În funcţie de afecţiune, medicul stabileşte numărul de şedinţe necesar fiecărei persoane, numărul minim fiind 12.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here