Salarizarea pe criterii clientelare din CEO, în atenţia lui Ciurel

258

Printr-o adresă transmisă în această săptămână, managerului Complexului Energetic Oltenia, reprezentanţii a patru sindicate din companie şi cei ai Uniunii Naţionale a Muncii Oltenia, i-au cerut lui Laurenţiu Ciurel să verifice toată salarizărea angajaţilor de aici, din ultimii şapte ani, pentru a îndrepta astfel ,,abuzurile făcute în ultimii ani de PDL şi de camarila lui Marin Condescu”. Sindicaliştii îi reclamă în acest context atât pe foştii directori care s-au pretat la realizarea acestor activităţi, dar şi pe unii lideri din CEO care, deşi nu lucrează în producţie şi nu primesc sarcini de serviciu s-au obişnuit, ani de zile, să fie plătiţi ca productivi chiar dacă nu au niciun fel de activitate. Reclamanţii îi cer lui Ciurel să facă un efort şi să îndrepte toate aceste abuzuri apărute în perioada 2008-2011 care, din păcate, au fost menţinute până în prezent.

Liderii Sindicatului Lignitul Oltenia, ai Sindicatului Solidaritatea 2013 şi ai Sindicatului Viitorul Nostru Minier au făcut o situaţie cu abuzurile legate de salarizare din CEO, începute cu mai bine de şapte ani în urmă care au avut un adevărat vârf în 2011. “În perioada 2008-2011 s-a făcut program de disponibilizări de peste 1200 de salariaţi la Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Craiova şi S.N.L. Oltenia, ca după aceea să se angajeze alţi peste 1500 de salariaţi cu recomandări de la Partidul de Guvernământ”, transmit, revoltaţi, conducerii CEO, liderii sindicatelor în cauză.

Clase de salarizare, recompensă de la angajator!
“Toţi aceşti salariaţi, aduşi în sistem pe criterii politice, au fost recompensaţi cu clase de salarizare care depăşesc media salariilor unor muncitori care lucrează de peste 25 de ani în cariere şi termocentrale. De asemenea, tot în această perioadă, peste 420 de lideri de sindicat, până la nivel de grupă sindicală, au fost favorizaţi cu clase peste maxim. Au primit până la 10 clase. În acest sens, camarila lui Condescu, în concubinaj cu directorii puşi politic, au acoperit aceste ilegalităţi cu contractul colectiv de muncă care le permitea să primească aceste clase sindicale”, mai reclamă cei care se consideră reprezentanţii sindicatelor libere din CEO.
Constantin Creţan susţine astfel că deţine informaţii certe potrivit cărora “acelaşi număr sau mai mulţi din administraţie au primit clase suplimentare tot pe carnet de partid. Exemplul cel mai concludent îl dăm cu anumite documente în care fostul director general Trotea Tiberiu fostul director de la Termocentrala Rovinari, la înţelegere cu liderii de sindicat înregimentaţi politic, au acordat clase suplimentare la peste 800 de salariaţi”.
“Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la C.E. Turceni, C.E. Craiova şi S.N.L.O. De aceea vă rugăm să analizaţi posibilitatea verificării întregii salarizări a salariaţilor din C.E. Oltenia şi să îndreptaţi aceste abuzuri şi ilegalităţi. Asta ca să reuşim în raport de fiecare meserie şi funcţie în parte, să ne încadrăm pe media claselor de salarizare, sperând totodată că dumneavoastră să reuşiţi să încurajaţi pe aceia care sunt sub clasele de salarizare de ani de zile pentru că nu au fost lideri de sindicat sau cu carnet de partid”, a transmis şi colegul acestuia, Nicu Bunoaica.

Echipamente de dragul de a cere
Acest lider sindical îi critică pe sindicaliştii care cer insistent echipamente de protecţie atâta timp cât ei nu lucrează în producţie. ,,Cu stupoare am observat că respectivii, insistent, vă cer echipament de protecţie şi de lucru. Noi am dori să vedem câţi lideri de sindicat din minerit şi energie se folosesc de echipamentele de protecţie”, au mai conclus, în adresă, semnatarii acesteia. Sindicaliştii în cauză aşteaptă o reacţie a lui Laurenţiu Ciurel la solicitarea lor scrisă, deoarece sunt numeroşi angajaţi care aşteaptă îndreptarea abuzurilor vechi.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here