Salarizarea a 6000 de cadre didactice din Gorj, sub semnul întrebării! – Profesorii amenință că nu vor intra la ore, dacă cel târziu luni nu își iau banii

614

Mari tensiuni în unitățile de învățământ din Gorj, după sărbătorile pascale, asta mai ales că profesorii nu și-au primit banii nici înainte de Paște și sunt șanse mari să li se acorde, astăzi, salariile fracționate ori deloc. La școli importante din Gorj directorii nu au găsit, până joi, soluții pentru rezolvarea problemei salarizării, în lipsa bugetului întreg pentru acordarea lefurilor pentru cadrele didactice, și spun că vor întârzia acordarea banilor în speranța că Ministerul Educației le va transmite sumele lipsă. Alții au luat deja în calcul să dea salariile întregi, dar să amâne plata orelor suplimentare și a dărilor la stat. Sindicaliștii din învățământul gorjean avertizează, în schimb, că membrii lor i-au anunțat deja că dacă până luni, cel târziu, nu își primesc banii nu vor intra la ore. Singurul liniștit în fața presiunii venite din partea a 6000 de profesori din Gorj este șeful Inspectoratului Școlar Județean, Ion Ișfan, care le-a transmis tuturor să respecte legea bugetului și să acorde salariile!

• Directorul CNTV nu acordă salariile vineri, mai așteaptă până luni.
• Directoarea Colegiului Tehnic Motru acordă salariile, are bani și de dările la stat, dar nu va plăti orele suplimentare
• La Liceul Tehnologic Turceni se vor da banii vineri, dar dările la stat mai așteaptă. Plata cu ora la fel
• Orele suplimentare încarcă bugetele școlilor! IȘJ recomandă plata, conform legii, a salariilor de bază
• Prefectura Gorj și IȘJ Gorj pot fi pichetate de profesori

Mare fierbere în rândul salariaților din învățământul gorjean, în aceste zile de după sărbătorile pascale, urmare a faptului că banii pentru chenzine, dări la stat și plata cu ora nu se regăsesc în bugetele unităților educaționale din Gorj. Acest fapt creează tensiuni și nedumeriri în rândul angajaților, anunțați de directorii de școli că sunt mari posibilitățile ca lefurile lor să le ajungă abia de săptămâna viitoare pe carduri și nu vineri cum este corect, ori chiar că vor primi o parte din salariul de bază și deloc plata orelor suplimentare. Liderii de sindicat din învățământ au avut chiar joi o întâlnire cu inspectorul general al IȘJ Gorj, Ion Ișfan, pentru a discuta bugetele mai mici pentru școli. O declară chiar președintele SLI Târgu-Jiu, Simona Urluescu, care susține că bugetul este oficial de 98% la nivelul școlilor din județ, când în fapt ar fi de peste 70%.

Profesorii prea cuminți, cu nota scăzută la purtare!
“În atare condiții, directorii de școli, contabilii, cei din Consiliile de Administrație au luat în calcul mai multe variante pentru acordarea salariilor începând de vineri. Unii au decis în CA-uri să acorde salariile integral, iar dările pentru acestea pe 25 aprilie, sperând că vor primi restul de bani de la minister, alții au decis să mai amâne acordarea banilor, unii s-au gândit să dea doar o parte din salarii. Nu știu ce va face fiecare la școala pe care o conduce. Ce vă spun însă cert este că am primit mai multe telefoane de la colegii noștri care ne spun că dacă luni nu vor primii salariile nu vor intra la ore. Luăm în calcul să pichetăm Prefectura Gorj și IȘJ Gorj, la sugestia cadrelor didactice și a colegilor noștri din sindicat. Oricum trebuie să luăm poziție că au văzut toți că suntem prea cuminți. Mai avem un pic și ne taie din salarii, cum a făcut Boc”, a declarat lidera de sindicat. De altfel, Sindicatul Liber din Învățământ Târgu-Jiu are 1800 de membri.

Tașcău: “Rămâne să analizăm…”!
Directorul Colegiului Național “Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, Dorin Tașcău, a declarat, ieri, pentru Gorjeanul că încă nu a găsit o soluție la problema salarizării din liceul pe care îl conduce. Acesta susține că bugetul școlii este de 93% pentru salarizare, banii fiind insuficienți pentru acoperirea fondului de salarii. “Rămâne să analizăm că eu nu cred că lucrurile vor rămâne așa. Dacă nu se schimbă nimic am luat în calcul două chiar trei variante. Nu voi fragmenta salariul pentru că nu avem voie să facem asta, iar dacă nu plătim luna aceasta orele suplimentare nu mai putem recupera banii. Nu vom da salariile vineri și vom vedea ce facem luni”, a spus directorul CNTV din Târgu-Jiu.

Rușeț: Nu vom plăti orele suplimentare!
Adela Rușeț, directorul Colegiului Tehnic Motru, susține că va acorda, vineri, chenzinele întregi, anunțând că are bani și pentru dările la stat legat de salarii, dar că nu va plăti orele suplimentare. “Salariile se vor acorda vineri integral, vorbesc despre salariile de bază, mai puțin vom face plata pentru orele suplimentare. Aceasta o vom relua luna viitoare. Noi ne-am încadrat în buget, mai puțin legat de plata orelor suplimentare, făcute de toate cadrele didactice ale școlii”, a spus și directoarea colegiului din Motru.

Vladu: Este frustrant că Liceul Turceni nu a depășit costul per elev
Situația nu este roz nici la Liceul Tehnologic Turceni în privința bugetului care este mai mic ca luna trecută. Octavian Vladu, directorul unității de învățământ, spune în schimb că școala pe care o conduce este una unicat în județ, fiind cu personalitate juridică, și respectând cu exactitate costul standard per elev. “Nu pot să vă spun exact cu cât este mai mic bugetul la noi că nu este aici doamna contabilă. Știu că nu este întreg, iar salarizarea va avea de suferit. Noi vom face plățile vineri, dar dările vor mai aștepta cred. Banii vor intra întregi pe carduri la salariați vineri după-amiază. Noi nu vrem să ne punem toți oamenii în cap”, a declarat directorul de la Turceni.

Ișfan: “Am transmis tuturor să se acorde salariile, conform legii!”
Ion Ișfan, directorul general al IȘJ Gorj, susține că lucrurile nu sunt chiar așa de problematice atât timp cât la fiecare școală se respectă legea bugetului. Mai exact, salariile trebuie să se acorde întregi mai puțin plata cu ora. “Fiecare director va trebui să respecte legea. Ei trebuie să se încadreze în buget. Eu nu am soluții, dânșii caută soluții atât timp cât legea este clară. Am anunțat însă la Minister că mai este nevoie de bani. Ministrul ne-a spus însă miercuri că salariile sunt prioritare. Am discutat acest aspect cu liderii de sindicat și le-am spus și eu că trebuie respectată legea bugetului”, a declarat Ion Ișfan, refuzând să mai discute pe marginea acțiunilor de protest luate în calcul de sindicaliștii din educația gorjeană.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here