Salarii majorate pentru angajații unităților sanitare și de asistență socială

487

Legea salarizării unitare a bugetarilor a prevăzut mai întâi o creștere generalizată de 25%, de la 1 ianuarie. Pentru anul 2018, în lege mai sunt trecute două borne de creșteri, amândouă în martie: una pentru medici și asistenți, în cazul cărora creșterile vor fi substanțiale, iar cealaltă, în cazul angajaților din învățământul de stat. În luna martie, unele dintre salariile din sistemul medical vor crește semnificativ, iar cadrele didactice vor primi 20% în plus la salariu, potrivit Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Reprezentanții SANITAS au primit din partea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, referitoare la modul de aplicare a Legii 153/2017-Legea salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice. Conform acestor precizări, toţi salariaţii din unităţile sanitare şi de asistenţă socială beneficiază de creşterea cu 25% a salariilor brute, asta însemnând majorarea atât a salariilor de bază, cât şi a sporurilor cu acelaşi procent de 25% faţă de valoarea avută în plată la data de 31 decembrie 2017. Aceste drepturi se păstrează pe întreg parcursul anului 2018, cu excepţia categoriilor profesionale pentru a căror salarizare se impune recalcularea de la 1 martie 2018. “De la 1 ianuarie s-a aplicat majorarea cu 25%, iar de la 1 martie cresc din nou salariile pentru cadrele medico-sanitare și auxiliar-sanitare”, confirmă Valentin Popa, președintele Sindicatului SANITAS Gorj.
Potrivit legii, medicii și asistenții medicali din spitalele publice vor fi primii care vor ajunge, încă din martie, la țintele salariale propuse pentru anul 2022. „(…) începând cu 1 martie 2018, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile de medici şi de asistenţi medicali din unităţile sanitare publice, prevăzute în anexa nr. II cap. I se majorează la nivelul salariului de bază stabilit potrivit prezentei legi pentru anul 2022”, se prevede în legea salarizării. Trebuie precizat că medicii și asistenții sunt singurii care vor încasa creșterile în acest fel, restul bugetarilor urmând să aibă parte de salarii mărite încetul cu încetul, până se ating țintele salariale stabilite în lege pentru anul 2022.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here