Salarii de mizerie în minerit, tăieri de venituri în CEO, proteste

4137

Salariații din societatea în care CE Oltenia este acționar majoritar, Minprest Serv Rovinari, au intrat ieri în grevă japoneză. Aceștia au salarii de doar 2.000 de lei, în condițiile în care muncesc în cariere alături de minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia.

Mai mult, conform unei circulare date de șeful Sucursalei Miniere a companiei, Constantin David, toate UMC-urile (unități miniere de exploatare) trebuie să-și reducă drastic cheltuielile cu serviciile aferente activităților miniere. Mai precis, cu 20%, iar asta înseamnă că sunt foarte posibile concedieri la Minprest. Unitatea lucrează exclusiv pentru companie, dar cei aproximativ 1.000 de oameni au salarii de mizerie în comparație cu colegii lor din cariere sau termocentrale.
Pe de altă parte, legea austerității impune tăieri de venituri, însemnând scăderea valoriii tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță, acest lucru revoltând atât salariații CEO cât și pe cei de la Minprest. În acest sens, liderul sindical Alin Munteanu cere conducerii Complexului să facă un memorandum în care să ceară guvernului exceptarea Complexului Energetic Oltenia de la rigorile prevederilor de austeritate. ,,Salariații de la Minprest au declanșat greva japoneză și asta e posibil și sper să se întâmple și la CEO. Rolul tichetelor este pentru a asigura un echilibru în alimentația oamenilor. Mai ales ca agentul economic este pe profit și își permite să dea, nu trebuie ca Guvernul să se opună. În plus, nu înțelegem de ce se oprește CASS -ul.
Noi, Sindicatul Liber Alfa, înțelegem că statul trebuie să facă economii, dar nu pe sănătatea oamenilor și suntem hotărâți să începem protestele dacă se ajunge să ne taie din bonurile de masă sau voucherele de vacanță. Toată lumea știe condițiile de lucru ale Complexului Energetic Oltenia, și chiar avem nevoie de aceste vouchere pentru a merge măcar câteva zile pe an la un tratament balnear!”, a mai spus Alin Munteanu. Potrivit legii austerității, valoarea tichetului de masă este de 15 lei, de la 35 de lei cât era, iar al unui voucher a ajuns la 1.200 de la 3.000 de lei. ,,Administrația CE Oltenia trebuie să facă un memorandum către Guvern pentru ca această companie să fie inclusă la excepții”, a mai spus liderul.
M.C.H.

1 COMENTARIU

  1. Bărbații într-adevăr fac treabă, femeile de la curățenie prin sedii mai fac,dar femeile care merg prin carieră nu fac nimic, i-au banii degeaba!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here