Salarii cu linguriţa, taxe şi impozite cu polonicul!

179

foto predo 2Vrem nu vrem, cu cât se apropie mai mult anul electoral, revin în discuţie temele salariilor şi ale altor ajutoare sociale. Prea obişnuiţi cu minciuna, guvernanţii actualei coaliţii portocalii se-ntrec nu cu gluma.

Ci tot cu minciuna. Ei sunt aceia care-au promis creşterea salariilor profesorilor cu 50% dacă vor câştiga alegerile din 2008.

Fraierii de alegători au înghiţit găluşca, PDL a ieşit bine fără a câştiga alegerile. Numai că starostele din Palatul din Dealul Cotrocenilor a nominalizat un viitor prim ministru din cinul portocaliilor. Iar salariile dascălilor nu numai că n-au sporit, dar au şi scăzut cu 25%(în fapt, chiar cu aproape 40%!). Se zisese că reţinerile vor fi temporare, până la 1 ianuarie 2011. Emil Boc şi ai lui nu s-au ţinut de cuvânt. Iar salariile în învăţământ sunt şi acum tot ciuntite.

Dascălii nu sunt singura categorie socială dintre bugetari ce se confruntă cu sărăcia. Nici sănătatea n-o duce mai bine, iar poliţiştii şi poştaşii mai fac şi greve. Când li se dă voie. Acum este rândul poştaşilor. Că despre feroviari n-a venit încă vorba. Cercetarea este la pământ. Nici funcţionarii publici ori jandarmii n-o duc mai bine.

Prea obişnuiţi cu lauda de sine, guvernanţii ne-au tot scos din criza în care ne afundăm cu zi ce trece şi mai tare. O dată la trei luni, sosesc în ţară mahării de la FMI. Şi-i trag de mânecă. PDL-iştii se apucaseră să vorbească despre creşteri salariale, creşteri ale pensiilor şi câte şi mai câte. Şi alţii din coaliţia de tristă amintire – UNPR, Grupul minorităţilor naţionale alta decât cea maghiară – au luat-o pe mirişte. De la grupusculul ce-i ţine la putere, ca şi UDMR-ul, pe portocalii, s-a găsit liderul Varujan Pambuccian s-o ia razna rău de tot. Anunţa creşteri salariale cu 5% încă de la 1 octombrie 2011. L-a urmat deputatul UNPR Eugen Nicolicea, cu aceeaşi minciună. Le-a dat peste mână, nu peste gură, Joffrey Franks, şeful misiunii FMI din România. Şi salariile nu vor creşte. Poate, la anul. Şi, oricum, pentru orice om cu bun simţ, nu va fi vorba de o creştere. Întrucât nu se vor atinge, la bugetari, nici salariile dinainte de ciuntire.

La lansarea UNPR-istă, din 2011, a proiectului Coşul pensionarului, recunosc, m-am exprimat cu scepticism. Ştiam că fusese încercat şi de PSD în anul 2004. Dovedindu-se un proiect falimentar. De care-au profitat doar doi dintre primarii PSD de sectoare ale capitalei, Mariean Vanghelie la Serctorul 5 şi Neculai Onţanu, la Sectorul 2, ridicat la gradul de general în rezervă de Comandantul Suprem Traian Băsescu, şi trecut cu arme şi bagaje la UNPR. Cei doi foşti primari PSD şi-au făcut mendrele şi-n următoarele mandate, tot prin frecţii populiste la picioarele de lemn ale îndoielnicei noastre democraţii. Cu şi mai mulţi săraci lipiţi, dependenţi de ajutoarele-mită electorală.

Puterea de cumpărare scade, salariile nu cresc, după cum se vede. Singurele care cresc sunt taxele şi impozitele. Iar subvenţiile pentru căldură şi apă caldă vor dispărea cu totul. Că aşa vrea Coana Europă!

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here