Salariaţii UMC Lupoaia, încadraţi cu japca în Departamentul de Pază al CEO

502

Închegarea noului Departament de Pază al Complexului Energetic Oltenia(CEO) bulversează salariaţii mai ales din minerit, o parte importantă a angajaţilor neavând încredere că dacă se vor transfera, de bună voie, în noua structură locurile de muncă şi salariile le vor fi sigure. La Unitatea Minieră de Carieră(UMC) Lupoaia liderul sindicatului reprezentativ, Nicolae Bădiţa, este acuzat că ar fi luat taurul de coarne, stabilind, pe furiş, împreună cu administraţia, primele liste cu angajaţii care vor fi trecuţi la pază, pe criterii ştiute doar de către sindicalist şi fără acordul celor vizaţi. Şocant este că se apelează la metode neconvenţionale pentru ca cei de pe listă să-şi dea acordul privind încadrarea lor la Departamentul de Pază, 28 de angajaţi de la Lupoaia fiind deja “invitaţi” să-şi clarifice situaţia privind examinările medicale suplimentare, ce trebuie făcute la noul loc de muncă. Mai precis, cei 28 erau determinaţi să accepte, pe semnătură, schimbarea locului de muncă, o dată cu bifarea la Biroul Protecţia Muncii din cadrul carierei a examinărilor medicale ce se fac în vederea angajării la Pază.

nicolae baditaLiderul Sindicatului Solidaritatea 2013, Nicu Bunoiaca, este cel care face publică metoda inedită de recrutare a angajaţilor CEO la noul Departament de Pază. Bunoaica aduce critici sindicalistului Nicolae Bădiţa, liderul Sindicatului Liber Cariera Lupoaia, care, în opinia sa, şi-ar fi pus amprenta pe prima listă de angajaţi ai unităţii care vor fi trecuţi, fără drept de apel şi fără voia lor, la Departamentul de Pază. “În perioada în care salariaţii de la Lupoaia erau în 75% s-au făcut tabelele cu cei care vor fi trecuţi la Pază. Bădiţa, care are vreo 200 de sindicalişti, dar care se consideră sindicat reprezentantiv al UMC Lupoaia, a fost chemat, de administraţia unităţii, la discuţii privind selectarea personalului de pază. Pe noi, cei de la Solidaritatea 2013, nu ne-au chemat, nerespectând dialogul social, dar, astfel, acum doar Bădiţa poate fi acuzat, fără echivoc, de trimiterea oamenilor, forţat, la pază. După acordul lui Bădiţa, administraţia, mulţumită de rezultat, a afişat la unitate primul tabel cu cei care, indirect, erau anunţaţi că îşi vor schimba locurile de muncă. Ca să nu le spună direct angajaţilor că li s-a decis soarta, lor li se transmite, pe un tabel nesemnat de nimeni, că, până pe 16 mai, trebuie să se prezinte la Biroul de Protecţia Muncii ca să-şi clarifice situaţia legată de examinările medicale. Într-un cuvânt celor 28 li se punea în vedere că trebuie să fie examinaţi medical pentru noul loc de muncă”, spune sindicalistul Nicu Bunoaica. Omul susţine că lista în cauză, întocmită pe şustache, cuprinde numele unor angajaţi care fie nu sunt agreaţi de Bădiţa sau de conducerea unităţi, fie fac parte din sindicatul său. Culmea este că lista cuprinde atât salariaţi TESA, cât şi personal direct productiv.

nicu bunoaicaAngajaţii au sesizat jocul incorect
Spre supărarea celor vinovaţi de lista cu viitorii paznici, cei care şi-au văzut numele în listă nu au respectat indicaţiile de pe hârtia fără semnătură.
“Salariaţii nu s-au dus la Biroul de Protecţia Muncii cum s-a cerut pentru că au conştientizat că este o capcană”, a declarat Bunoaica menţionând că cei 28 de salariaţi, unii cu ştate vechi, nu au fost informaţi nici în ultimul ceas că li se pregăteşte un nou loc de muncă, pentru care ar fi semnat crezând că li se fac examinări medicale suplimentare.
“Eu nu contest reorganizarea, dar nu este corect să se facă aşa, fără informare, fără informaţii corecte transmise angajaţilor. Dar dacă se urmăreşte distrugerea sindicatului meu este explicabil, cel puţin cinci din cei de pe tabel fiind la Solidaritatea 2013”, a completat liderul de sindicat de la Lupoaia.

img340“Nu se face ca în târgul de sclavi. Oamenii trebuie informaţi!”
Supărat de cele întâmplate la Lupoaia, sindicalistul s-a adresat ieri conducerii CEO, în scris, solicitându-i managerului Ciurel, în numele membrilor de sindicat Solidaritatea 2013, să i se transmită organizaţiei pe care o conduce “toate informaţiile legate de trecerea unor salariaţi de la UMC Lupoaia la serviciul de pază al Sucursalei Divizia Minieră”. “Dorim ca membrii noştri de sindicat să fie în deplină cunoştinţă de cauză la luarea unei decizii de trecere la un astfel de loc de muncă. Dorim să fim informaţi cu privire la: decizia de înfiinţare a serviciului, decizia privind trecerea personalului direct sau indirect productiv la acest serviciu, criteriile avute în vedere la trecerea salariaţilor la acest serviciu, drepturile pe care intenţionaţi să le acordaţi acestor salariaţi, eventualele pierderi ale drepturilor salariale sau de altă natură pe care le-ar putea avea aceşti salariaţi şi termenul de punere în aplicare a acestei decizii”, se arată în cererea depusă de liderul Sindicatului Solidaritatea 2013 de la UMC Lupoaia, ieri, la sediul CEO.

img341Greva foamei, potenţială formă de protest
În cadrul cererii, conducerii CEO i se pune în vedere, că sindicatul aşteaptă un răspuns până pe data de 23 mai, în caz contrar luându-se în calcul şi acţiuni drastice de protest.
“În cazul în care solicitarea noastră va fi tratată cu indiferenţă sau răspunsul va fi superficial, vom considera că vă sunt indiferente solicitările noastre şi vom demara acţiuni de protest faţă de asemenea măsuri”, se mai arată în documentul înregistrat, luni, la CEO.
Sindicalistul Nicu Bunoaica susţine chiar că a luat în calcul să intre în greva foamei pentru a arăta că felul netransparent în care se procedează acum la CEO este incorect.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here