Un incendiu izbucnit ieri în Primăria Târgu-Jiu i-a scos în curtea instituţiei pe toţi salariaţii, iar personalul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă a acţionat pentru stingerea focului. Din fericire, acesta a fost doar un exerciţiu de alarmare, cu participarea directă a tuturor angajaţilor care au învăţat şi practic cum să facă faţă unui astfel de eveniment.
Ieri, la orele prânzului, angajaţii din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu şi-au părăsit pentru câteva zeci de minute birourile şi au ieşit în curtea instituţiei, la loc sigur spre a se feri de incendiu. Exerciţiul a fost primul de acest fel organizat la administraţia publică din Târgu-Jiu şi a fost de efect pentru personalul angajat. După ce alarma a fost dată, angajaţii ieşiţi în curtea primăriei, au ascultat sfaturile specialiştilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj. „În conformitate cu prevederile Legii 307/2007 privind apărarea împotriva incendiilor, fiecare conducător de instituţie, operator economic sau unitate administrativ teritorială are obligaţia să-şi asigure activitatea de apărare împotriva incendiilor. Această activitate, pe lângă stabilirea persoanelor care răspund privind modul de organizare a activităţii de apărare împotriva incendiilor, apărarea documentelor care statuează obligativitatea fiecărei persoane, include şi pregătirea personalului. Activitatea de pregătire se împarte în două ramuri şi anume activitate teoretică, pe care voi, angajaţii, o faceţi lunar sau trimestrial, şi cea practică. Activitatea de practică şi anume exerciţiul de azi (n.r. ieri) are două scopuri; unul de a vedea stadiul de pregătire al personalului Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei şi a personalului de la locul de muncă în situaţia producerii unui incendiu; al doilea scop se referă la modul de intervenţie cu mijloacele tehnice din dotare. Acest exerciţiu a avut ca scop pregătirea şi observarea personalului, dacă acesta este sau nu pregătit să intervină în timp util. S-a organizat alarmarea, apoi evacuarea personalului cât şi a publicului vizitator, precum şi a bunurilor materiale”, a declarat Alin Drăgan: şef Serviciu Prevenire ISU Gorj.
Dotări în rândul administraţiei publice
Întregul exerciţiu a fost coordonator de Ion Stamatoiu, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă de la Primăria Târgu-Jiu. Aceştia au simulat un mic incendiu, care mai apoi a fost stins de personalul voluntar. De asemenea, la finalul exerciţiului, fiecare angajat al Primăriei Târgu-Jiu a folosit extinctorul spre a se deprinde cu activitatea practică. „150 de persoane are în componenţă Serviciul Voluntar pentru situaţii de Urgenţă, şi cred că ne-am încadrat în timpul corespunzător unei astfel de acţiuni. Avem cinci truse de prim ajutor şi mai multe stingătoare la nivelul primăriei, şi mai avem încă 19 stingătoare la punctul de comandă al municipiului, încărcate, reactivate pentru intervenţie în orice moment. Înainte de organizarea exerciţiului, teoretic am prelucrat la fiecare instruire angajaţii şi sunt convins că partea teoretică îmbinată cu partea practică dobândită în acest exerciţiu a ridicat cu mult nivelul de pregătire al salariaţilor din cadrul primăriei”, a declarat Ion Stamatoiu.
Izabella Plăstoi