Salariaţii Penitenciarului Târgu-Jiu declanşează din 17 august mitingurile la Bucureşti

311

Cei aproximativ 200 de lucrători din cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu sunt hotărâţi să meargă mai departe cu acţiunile de protest declanşate săptămâna trecută. Liderii celor două sindicate spun că le-a ajuns cuţitul la os şi vor fi declanşate ample mişcări de protest începând de săptămâna viitoare.

Un miting de amploare în faţa Ministerului Justiţiei va fi organizat pe 17 august de către lucrătorii din penitenciare, mişcărilor de protest alăturându-se şi salariaţii Penitenciarului Târgu-Jiu. Încă de la 1 august, cei circa 200 de salariaţi ai unităţii de la Târgu-Jiu au refuzat să mai lucreze ore suplimentare, ei fiind afiliaţi la două sindicate, respectiv Sindicatul Solidaritatea 2004 şi Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP). “Da, suntem hotărâţi să mergem mai departe şi să ne cerem drepturile, alături de colegii noştri din SNLP”, a declarat Florin Şchiopu, liderul Solidaritatea 2004, sindicat la care sunt afiliaţi aproximativ 130 de lucrători ai Penitenciarului Târgu-Jiu.

Se dă startul protestelor!
La polul opus, şi cei aproape 60 de salariaţi înscrişi în SNLP, alături de liderul lor, Marius Măceşanu, promit că, împreună cu colegii lor din ţară, vor declanşa un protest de amploare, cu o participare de circa 2.000 de persoane, în data de 17 august, la sediul Ministerului Justiţiei. “Ieri, la Bucureşti, s-a organizat o conferinţă de presă, la sediul Blocului Naţional Sindical. Au fost anunţate revendicările şi planul de acţiuni sindicale cu privire la organizarea unui miting de amploare ce va avea loc în faţa Ministerului Justiţiei, în data de 17 august. Acţiunile de protest ale SNLP constă şi vor consta în: refuzul muncii suplimentare început din data de 1 august 2017; dezacordul SNLP privind depăşirea plafonului anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2017; miting la sediul Ministerului Justiţiei – 17 august 2017; miting la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor; miting la sediul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, în solidar cu Sindicatul Poliţiştilor Europeni EUROPOL (set comun de revendicări); mitinguri în cascadă în toate unităţile din sistemul penitenciar (10 unităţi/săptămână)”, a declarat Marius Măceşanu, liderul de la Târgu-Jiu al SNLP.

Revendicări numeroase ale lucrătorilor
Revendicările salariaţilor Penitenciarului Târgu-Jiu sunt numeroase şi se referă la: majorarea salariilor cu 15% similar instituţiilor din cadrul familiei ocupaţionale Apărare Naţională; renunţarea la modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat prin care baza de calcul este profund modificată inclusiv prin eliminarea sporului de pericol acordat pentru riscurile profesionale; deblocarea şi finanţarea posturilor vacante din sistemul penitenciar astfel încât să se asigure un minim de 14.000 de posturi ocupate la finalul anului 2017 luând în calcul ritmul trecerilor în rezervă prin pensionare; modificarea actelor normative care stabilesc numărul total de posturi prevăzute (nu finanţate) pentru sistemul penitenciar de la 15.000 la 20.000; reorganizarea urgentă a unităţilor din sistemul penitenciar având prioritate unităţile care sunt în pericol să devină nefuncţionale din cauza statelor de funcţii prea mici în raport cu misiunile; asigurarea bugetului pentru salarii corelat cu concursurile în derulare pentru întreg anul 2017; eliminarea impunerilor de la nivel MFP privind diminuarea bugetului ANP pentru 2017 cu 57 milioane lei, precum şi repartizarea fondurilor cu prioritate pentru încadrarea de personal şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă; identificarea de soluţii pentru construirea urgentă de noi unităţi; diminuarea numărului de ore suplimentare (se acumulează peste 1 milion anual!) cu încadrarea în termenele pentru compensarea cu timp liber prevăzute de Codul Muncii, precum şi acordarea concediilor conform planificărilor; îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi măsuri de protecţie a personalului contra agresiunilor; modificarea statutului special al funcţionarilor publici din sistemul penitenciar; modificarea Legii nr. 153/2017 privitor la sporul pentru munca prestată în zile de repaus săptămânal şi sărbători legale, în sensul redenumirii dreptului ca majorare, în caz contrar dreptul fiind inaplicabil (plafonul sporurilor este de 30%).
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here