Salariaţii DGASPC Gorj nu-şi permit nici vacanţe subvenţionate

318

neptun_micDin acest an, bugetarii au avut la dispoziţie bilete de vacanţă subvenţionate, distribuite prin casele de pensii. Din păcate oamenii nu au avut posibilitatea de a le cumpăra nici la preţuri reduse, renunţând, astfel, la concediu în acest an şi preferând să se pregătească pentru perioada ce va urma, când vor creşte şi cheltuielile.

De la începutul lunii iulie 2010, când salariile bugetarilor au fost diminuate cu 25%, pentru salariaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj a fost tot mai greu să-şi acopere cheltuielile. Situaţia acestora a devenit şi mai dificilă odată cu venirea toamnei, apoi a sezonului rece, când au crescut şi cheltuielile, iar veniturile lor au rămas tot mici. Aflându-se, în continuare, într-o situaţie destul de grea şi gândindu-se şi la faptul că aceasta s-ar putea agrava din toamnă, angajaţii DGASPC Gorj au renunţat la concediul la mare, deşi preţurile biletelor erau accesibile. „Oamenii nu merg la mare, deşi am avut oferte foarte bune şi accesibile; la hoteluri de două şi trei stele, şapte zile au costat între 180 şi 250 de lei de persoană. Chiar şi aşa, prin aceste bilete subvenţionate, concediile au fost lăsate de-o parte de către salariaţi”, explică Sorin Torop, lider sindical în cadrul DGASPC Gorj.

Sindicaliştii, rugaţi să meargă la mare

Începând din acest an, Casa de pensii eliberează, pe lângă bilete de tratament şi bilete de odihnă pentru persoanele care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile publice. La Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Gorj au venit 928 de bilete de odihnă. Dintre acestea, 770 sunt pentru sindicate şi pentru CJP, 158. Aceste bilete sunt repartizate pe parcursul a 14 serii; prima serie a început în 7 iulie şi ultima este în 23 septembrie. Mare parte dintre biletele de odihnă au rămas nevândute, sindicaliştii nepermiţându-şi să plece în vacanţă, nici dacă aceasta este la preţ redus. De aceea, lideri sindicali au ajuns în situaţia de a-i ruga pe oameni să plece la mare. „Foarte puţini se duc la mare. Oamenii nu-şi permit, pentru că se gândesc că vine toamna şi au nevoie de bani pentru începerea şcolii, apoi încep să crească şi facturile. De aceea, oamenii nu mai au bani pentru a merge în concediu. Eu îi rog să se ducă la mare şi ei tot nu vor. Avem bilete pentru toate staţiunile: Mamaia, Saturn, Venus, Olimp, Neptun şi aşa mai departe, cu trei mese pe zi incluse. Oferte foarte bune”, mărturiseşte Sorin Torop, preşedintele Sindicatului Funcţionarilor din Sanitas DGASPC Gorj. Astfel, dacă până anul trecut era bătaie pe biletele distribuite prin sindicate, anul acesta liderii sindicali au ajuns să se roage de membrii lor să plece în vacanţă.

Beneficiarii biletelor subvenţionate

De precizat faptul că de biletele de odihnă pot beneficia şi soţul sau soţia persoanei îndreptăţite, precum şi copilul sau copiii acesteia, dacă au vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani la data eliberării biletului şi urmează cursurile unei unităţi de învăţământ preuniversitar, acreditat conform legii. Contribuţia suportată de beneficiar se calculează în funcţie de câştigul brut realizat, comparat cu câştigul mediu brut utilizat la fundamentarea legii bugetului asigurărilor sociale pe 2011 respectiv 2.022 lei. Astfel, contribuţia se calculează după cum urmează: 50% din preţul biletului de odihnă, în situaţia în care câştigul salarial brut al asiguratului este mai mic sau egal cu câştigul salariului brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat; 50% din contribuţia părintelui în cazul copilului.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here