Să nu le fi ajuns vopseaua… ??

138

Nu s-a scurs prea multă vreme de când paginile acestui ziar, publicau articolul, intitulat “Poate, totuşi…”. Făceam, acolo, referire, la pericolul la care sunt expuşi o mare parte a locatarilor din cartierul 9 Mai, mai precis, cei care locuiesc în zona Lido şi, mai ales, în zona Plopilor. Tot acolo făceam precizarea că, de-a lungul străzii 9 Mai, de la calea ferată şi până la sensul giratoriu din str. 23 August, este o singură trecere de pietoni, SEMNALIZATĂ, şi amplasată la jumătatea parcului Lido.

Cei, câte mii, de locatari care trebuie să ajungă dincolo de strada 9 Mai, către nordul oraşului, care locuiesc în partea de sud a străzii 9 mai, sunt obligaţi să facă slalom prin furnicarul de maşini, inclusiv traficul greu, care mişună pe această stradă. Cea mai frecventată zonă de traversare, este pe la colţul aleii din faţa blocului Lido, care ajunge în str. N. Titulescu, chiar pe la Peco. Degeaba scria Gr. Alexandrescu, pe la 1840, că “Minuni în vremea noastră, nu văd a se mai face”. Dacă ar mai trăi, marele fabulist, s-ar scărpina în ceafă…
După eventuala citire a celor scrise de mine, – n-am de unde şti -, ca o oarecare ciudăţenie, pe strada…Nicolae Titulescu, nicicum pe 9 Mai, undeva, în locul în care se află staţiile de transport în comun, a răsărit încă o trecere de pietoni, semnalizată, cu panouri şi cu zebră. Deci, încă un proverb se verifică: “unde dai şi unde…apare zebra”, parafrazând oarecum. N-aş zice că nu era necesară acea trecere de pietoni, dar…ori cei care au trasat-o, au fost dezinformaţi, ori… graţie nenorocitei crize, s-a terminat vopseaua. Şi asta o spun pentru că, la intersecţia străzii N. Titulescu cu 9 MAI, unde, este o trecere de pietoni semnalizată, vopseaua zebrei este, la fel ca zimbri de la Haţeg, pe cale de dispariţie! Vag de tot se mai văd ceva urme. Mă gândesc că, poate, dacă s-ar fi apelat la o chetă, mai ştii…poate se ajungea şi în zona la care,- eu fac referire în scris, alţii…pomenind sfinţii din calendar-. Vrei să traversezi, din partea de sud a cartierului, ori mergi, de la blocurile turn, din Plopilor, să treci pe zebră, pe la jumătatea parcului Lido, în baston sau cu bagaje, ori îţi scrii un eventual necrolog sau…epitaf, şi treci prin zona…Peco, nesemnalizată !! Au fost atâtea accidente acolo, dar…totul se uită. Oare chiar nimeni din cei care au ca sarcină de serviciu, ocrotirea cetăţeanului, şi prin modul în care îi este asigurată traversarea străzii, nu au ajuns niciodată, nu doar în trecere cu jeepul, pe post de comis voiajori, în zona la care fac referire ? Oameni în vârstă, suferinzi, femei gravide, mame cu copii în braţe sau de mână, copii, mai ales copii, traversează, pe propriul risc, sub cuvintele, adeseori, spurcate, ale unora de la volan.
Închei, cu titlul articolului anterior: “ POATE, TOTUŞI…”
Gh. Filiş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here