Să nu furi fonduri europene!

299

Cu fondurile sau, cum le mai zice, împrumuturile europene nerambursabile nu-i de glumit. Un amic, din Bucureşti, Dr. în cabaline şi economist Ion Dulugeac, mare proprietar de cai de rasă şi patron al Academiei Ecvestre Mogoşoaia, fost preşedinte al Federaţiei Ecvestre din România, s-a dedulcit şi el la 50.000 de euro. Bani pe care i-a utilizat în alte scopuri decât acelea din proiectul pe care-l prezentase forurilor europene. N-a scăpat nepedepsit şi a făcut trei ani de pârnaie, banii fiind recuperaţi integral de Comisia Europeană.

O declaraţie recentă a ministrului fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, este în stare să ne pună pe gânduri. Conform acesteia, România trebuie să suporte corecţii de aproape 700 milioane de euro către Uniunea Europeană. Sigur, e mult de muncă, s-ar mai putea face nişte subterfugii şi să nu înapoiem nici un leu din aceşti bani. Cert este că mai vechea zicală: „România e un Rai. Fură dacă vrei să ai!” se face simţită şi ne face de râs în toată Europa. Chestiunea este recunoscută şi de vicele prim-ministru Liviu Dragnea, fiind vorba numai de bani publici. Cum ar veni, vinovate sunt şi ministerele din guvernele Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu, dar şi autorităţile şi agenţiile naţionale din subordinea acestora. Este limpede că proiectul POSDRU legat de proiectele educaţionale din ANP (Autoritatea Naţională a Penitenciarelor), prin care s-au părăduit 2,5 milioane de euro sunt parte ale acestor fraude. Cum şi Puşcăria Târgu Jiu are, şi ea, partea ei – aici volatilizându-se vreo 80.000 de euro! -, iată că şi Gorjul are partea lui de contribuţie la frauda cea mare – de 700 milioane euro!
Nu este exclus ca şi Hidroconstrucţia să fi avut şi partea sa de „contribuţie”. Mai toate formele de privatizare a fostei economii naţionale, inclusiv a Hidroconstrucţia SA, privatizată prin metoda MEBO, s-au dovedit catastrofale. N-aş băga mâna-n foc, dar se vorbea de realizarea unor hidrocentrale subterane pe Jiu. Una la intrarea în Defileul Jiului dinspre Petroşani, la Livezeni, şi alta la Bumbeşti Jiu, în Gorj. Se zice că şi aici au apărut fondurile europene. Participarea parteneriatului public-privat oferindu-le mai noilor manageri posibilitatea să fure cum se cuvine. Tot felul de directori, directori adjuncţi şi ingineri şefi ori diriginţi de şantier primeau lefuri babane. Unele de câte 16.000 de euro lunar. Asta în vreme ce lucrătorii din subteran luau praful de pe tobă. Lucrările sunt întârziate, iar banii europeni păpaţi! Tare ne-am bucura dacă am primi – pe diverse căi – informaţii exacte despre mişmaşurile din cadrul Hidroconstrucţia SA. După câte se pare, un fel de stat în stat. La forma actuală de organizare nu-i exclus ca marii mahări de acolo să nu intre sub incidenţa Curţii de Conturi!
Ion Predoşanu

P.S. Un politician de tot hazul ni se pare Andreea Paul, de la PDL. Funcţiile sale actuale nu contează. Fostă consilier pe probleme economice al primului ministru Emil Boc, duduia-doamna Andreea Paul Vas se dă de ceasul morţii. Cum că, vezi Doamne, România nu mai are fabrici de pastă de dinţi – în ultimii opt ani! Dar ea unde-o fi fost în aceşti ani? Mai pretinde că România nu are o fabrică de săpunuri lichide. Nimic mai fals. Firma HOFIGAL SA are o fabrică modernă la Năsăud şi produce săpunuri lichide şi cosmetice din plante medicinale. E drept, Guvernul Boc n-a plătit arieratele pe care le are faţă de SC HOFIGAL SA! Chiar dacă la accesarea imensului împrumut de 20 miliarde euro, FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană obliga guvernul României să achite datoriile statului către firmele private (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here