Să ne protejăm ecologic grădina, casa

1497

3 – Materiale ecologice, homeopate

Mijloacele, materialele, ecologice (bio) utilizate în protecția plantelor pot fi considerate echivalentul celor utilizate în medicina homeopată umană căci sunt numai materii naturale și nu provin prin prelucrare industrială, de sinteză. Modul prin care acestea acționează nu este deplin elucidat, dar acest lucru nu prezintă importanță pentru noi. Mai important este faptul că putem fi siguri că acestea nu prezintă toxicitate pentru oameni și animalele din gospodărie și nici chiar pentru fauna sălbatică. La om se apreciază că medicamentele homeopate acționează nu atât printr-o substanță activă cât doar prin informația genetică pe care o poartă căci acțiunea lor este cu atât mai puternică cu cât diluția este mai mare (se ajunge la ppm, adică părți per milion). Un ppm = 1 gr de substanță la 1 tonă de soluție. Produsele homeopate, ecologice, bio etc, de regulă, nu provoacă moartea animalelor cu sânge cald, ci în majoritatea cazurilor doar le sperie, le deranjează și le determină să părăsească incinta și astfel plantele sunt salvate de la distrugere. Părțile comestibile ale plantelor tratate cu astfel de produse pot fi consumate aproape imediat după tratament, bine spălate, căci nu este necesar timp de repaus. Majoritatea acestor produse sunt de origine vegetală și au acțiune atât asupra dăunătorilor, dar și asupra agenților patogeni de natură fungică, adică asupra ciupercilor patogene, și chiar fertilizant. Acest lucru este foarte rar întâlnit la produsele alopate, de sinteză industrială. Deloc neglijabil este și faptul că aceste produse, materiale nu costă mai nimic, poate doar efortul de a fi procurate, prelucrate puțin și administrate. Cele mai multe se găsesc în natură, în mediul înconjurător și doar foarte puține trebuie căutate în magazinele specializate în comercializarea produselor necesare pentru protecția plantelor. În rândul produselor ecologice pentru protecția plantelor poate fi introdus și sulfatul de cupru (piatra vânătă), deoarece este un mineral extras din rocă și nu este produs de sinteză. Asemenea produse mai sunt varul, polisulfura de bariu sau sulful folosite și ele în protecția plantelor. Iată o listă, departe de a fi completă, cu materiale ecologice utile în protecția plantelor.
Săpunul de casă sau săpunul neparfumat din care două linguri de fulgi obținuți prin răzuire dizolvați într-un litru de apă călduță (prin agitare) se folosește prin stropirea plantelor contra afidelor (păduchi, pureci de frunze), dar și contra altor insecte consumatoare de frunze sau suc din acestea. Săpunul de casă se mai poate folosi și în amestec cu alte materiale pentru sporirea efectului fitosanitar al acestora.
Detergent de vase – o lingură în 4 litri apă administrat pe timp senin și cald (dar sub 250 C) are efect distructiv asupra afidelor.
Detergent de vase + usturoi; în soluția de mai sus se adaugă soluția obținută din 3 – 4 căței de usturoi zdrobiți care după o puternică agitare urmată de o macerare (lăsare în repaus) de minim 12 ore se filtrează și se amestecă cu soluția de detergent de vase. Are efect nociv atât asupra afidelor, cât și asupra altor insecte defoliatoare mai ales la legume.
Lapte de vacă proaspăt, crud în concetrație de 10 – 30 % are efect bun în combaterea manei la castraveți, dovlecei, tomate, pomi, vie și a altor boli la plantele cultivate.
Lapte de vacă proaspăt, crud în concentrație de 50 % are un puternic efect insecticid asupra majorității insectelor fitofage.
Lapte bătut + făină: în 200 ml lapte acrit se pune o cană de făină de grâu și se amestecă bine. Se adaugă în 8 l apă și se folosește prin stropire contra acarienilor (la modul general – păianjeni) și a altor dăunători la legume și pomi fructiferi.
Zerul de lapte de vacă în aceleași concentrații ca și laptele are aceleași efecte ca acesta.
Soluție de gândaci, melci, omizi etc: o cană din acești dăunători, inclusiv gândaci de Colorado, bine striviți cu un blender care nu se mai utilizează în bucătărie, amestecată cu 2 căni de apă. După filtrare se aplică pe plante contra oricăror dăunători foliari. Se pare că aceleși rezultate se obțin prin incinerarea (arderea) unei căni din aceiași dăunători și apoi introducerea cenușei rezultată în două căni de apă.
Zeama de varză acră cu atât mai diluată cu cât este mai sărată se folosește prin stropirea pe coloniile de păduchi de frunze.Atenție – nu se stropește toată planta, ci doar colonia de insecte.
Soluția de sare de bucătărie grunj realizată din două linguri de sare dizolvată în 4 l apă se folosește la combaterea viermilor verzei.
Atenție – nu faceți tratamente pe căldură peste 250 C căci riscați defolierea plantelor tratate. Este recomandabil ca anticipat cu cel puțin 24 ore să faceți proba pe o mică porțiune de plantă. Toate produsele acestea se folosesc imediat ce au fost realizate, întârzierea poate duce la alterarea lor cu efecte nedorite.
Vom continua…
Dacă toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here