S.C. UATAA SA Motru, fără cărbune şi fără director (I)

479

uataaÎn urmă cu 45 de zile, Consiliul Local al Municipiului Local Motru autoriza SC UATAA SA Motru să încheie un contract de achiziţionare a cărbunelui necesar producerii agentului termic de la o firmă privată, cu acţionariat german din Motru, care exploatează cărbunele la microcariera din Leurda.

Perioada de desfăşurare a contractului a fost de 30 de zile, adică pe parcursul lunii iulie, firma nemţească încheind cu prestatorul de servicii din Motru un contract lapidar, pe o jumătate de pagină, în care era precizat preţul de 38 lei tona de cărbune şi obligativitatea de a livra combustibilul pentru circa 3500 de lei zilnic.

După ce a semnat contractul, managerul Ilie Schinteie a plecat ca tot omul important în concediu de odihnă, lăsând grijile de producţie pe seama şefului de secţie Ion Răducan. Pentru că primarul Dorin Hanu era plecat în concediu în Canada, de unde a revenit pentru câteva zile, plecând la Mangalia la tratament, pentru încă două săptămâni de zile, la timona primăriei s-a aflat viceprimarul Tudor Dobrică, iar acesta, împreună cu funcţionarii publici s-au mobilizat ca motrenii să nu rămână fără apă caldă.

La acest efort a participat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vasile Râbu, cel care l-a determinat pe reprezentantul firmei germane să încheie contractul. La şedinţa de analiză, Râbu a fost lezat de modul în care Ilie Schinteie a reacţionat faţă de embargoul SNLO cu privire la furnizarea tradiţională a cărbunelui. Schiteie nu-şi putea lovi în nici un fel stăpânii, deoarece el este angajat al SNLO şi din 1996, până în prezent, este managerul cu cea mai lungă detaşare din România, la conducerea unei uzine de interes public, cum este SC UATAA Motru. El este şi cel care a gestionat întreaga evoluţie a trecerilor succesive ale SC UATAA de la SNLO, pe la Ministerul Economiei şi Comerţului, pe la AVAS şi după aceea în patrimoniul public al municipiului Motru.

Apa caldă menajeră de la condiţia de bun utilitar, la obiect de şantaj

Din noiembrie 2009, în baza unui contract semnat de SC UATAA SA Motru şi SNLO, contract pe care există semnătura a cel puţin cinci responsabili din minerit, originari din Motru: Daniel Burlan, Daniel Olaru, Nicolae Viaşu, Mihail Dafinoiu şi Mircea Mezinca, s-a livrat cărbune până în iunie 2010 în ritm de 12.000 de tone pe timp de iarnă şi 2500 de tone pe timp de vară, la un preţ promoţional de 44 de lei pe tonă, fără TVA. După ce au făcut mai multe notificări către primăria municipiului Motru, motrenii din conducerea SNLO au lăsat SC UATAA SA fără cărbune. Banii care trebuiau recuperaţi, cu penalităţi cu tot, au fost calculaţi în jurul cifrei de 9.882.133, 49 lei, socotind că nu mai există loc de întors pentru nimeni. Reacţia lui Ilie Schinteie de la şedinţa în care Vasile Râbu se aştepta la obiecţiuni, aduce în discuţia publică dreptul lui Ilie Schinteie de a semna în calitate de manager al SC UATAA SA un contract economic cu SNLO, având în vedere conflictul de interese, Schinteie fiind angajat al SNLO. În cadrul unei justiţii corecte, Schinteie nu ar fi avut drept de semnătură, contractul era nul de drept şi cărbunele marfă livrată gratis. Dar cine să stabilească o asemenea soluţie?!

UATAA nu produce cât facturează

În 1996, primarul Ion Iorga şi viceprimarul Petre Tomescu au determinat aducerea la conducerea SC UATAA SA a inginerului Ilie Schinteie, pe atunci angajat al SC URE Motru, unitate falimentată între timp şi repornită datorită investiţiilor omului de afaceri gorjean Nicolae Sarcină. Ilie Schinteie a fost detaşat la conducerea SC UATAA SA şi nu se poate spune că nu s-ar fi ocupat de această unitate. Semnatarul acestor rânduri nu-şi permite să observe decât că în 1996 s-a majorat consumul la populaţie cu 30%…în gigacalorii pe fiecare apartament. S-a comandat un studiu la ICETPML Craiova, un institut de proiectări, care a furnizat un document în zona consumului termic. Scopul autorităţilor de atunci a fost majorarea subvenţiei acordate de stat în mod direct uzinelor termice de tipul SC UATAA SA Motru, cu toate că nici randamentul şi nici producţia de agent termic a CET-ului motrean nu a crescut. Noile tarife, umflate în gigacalorii s-au perceput şi de la populaţie, dându-se asigurări că noul consum, vechi acum de 14 ani, era cel corect, calitatea încălzirii şi a apei calde rămânând în aceeaşi parametri, în ciuda numeroaselor investiţii în diverse segmente de funcţionare a SC UATAA SA. Datoria populaţiei sărace din Motru nu există, deoarece statul a asigurat mereu, la aproape jumătate din populaţie subvenţia pentru căldură. Cele 13,4 milioane de lei, care sunt contabilizate la populaţie, sunt înregistrate în consum pauşal, neexistând decât o contorizare parţială în punctele termice. Cu toate acestea, nimeni nu crede că SC UATAA SA produce cât facturează şi în mod normal ea nu ar trebui să mai funcţioneze, deoarece legislaţia obligă la contorizare. Va urma.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here