S-au scurs deja doi ani de la declanșarea războiului de agresiune de către Rusia asupra Ucrainei

674

În dimineața zilei de 24 februarie 2022, în inima Europei, Ucraina, un stat suveran și independent, a fost atacat de Federația Rusă, cu brutalitate și în disprețul total față de dreptul internațional. Ororile și tragediile războiului, care păreau închise pentru totdeauna în cărțile de istorie, au revenit în mentalul lumii contemporane.

Din păcate, la doi ani de la declanșarea războiului de agresiune de către Rusia, ucrainenii încă trăiesc tragedia de a-și vedea comunități întregi spulberate și semeni căzuți pradă atacurilor cinice. Rachetele și dronele rusești au lovit fără discriminare nu doar obiective militare, ci și zone rezidențiale și elemente de infrastructură civilă, producând foarte multe victime în rândul militarilor și al populației civile și pierderi greu de cuantificat. În multe cazuri, aceste atacuri s-au produs foarte aproape de noi, fiind vizate porturile dunărene ale Ucrainei.
În fața acestei nedreptăți istorice, lumea democratică nu a rămas indiferentă și a înțeles că acest conflict nu este doar despre supraviețuirea Ucrainei, ci despre securitatea întregii Europe și stabilitatea arhitecturii internaționale. Sprijinul internațional oferit Kievului a fost masiv, real, prompt, pe toate dimensiunile necesare și a produs efecte semnificative în ecuația conflictului.
„România este parte a acestor eforturi, fiind alături de poporul ucrainean încă din prima zi a războiului. Ajutorul nostru s-a canalizat pe multiple coordonate și a fost oferit cu generozitate, la timpul și în forma în care vecinii și prietenii noștri au avut nevoie. Suntem pregătiți să ajutăm în continuare, suntem parte a inițiativelor constituite sub egida NATO, a Uniunii Europene sau prin colaborarea între state. Sprijinim misiunea militară a UE – EUMAM Ucraina, care asigură antrenarea unui număr semnificativ de militari ucraineni.
Suntem, de asemenea, parte a Grupului de Contact pentru sprijinirea Ucrainei, coordonat de SUA. Mai mult, suntem pregătiți să primim, în lunile următoare, piloți ucraineni pentru începerea antrenamentelor la Centrul de Instruire F-16 din Fetești. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei ne amintește că pacea și libertatea nu ne sunt date pentru totdeauna și că păstrarea lor se face cu sânge și sacrificii. Ca țară aflată în proximitatea acestui război, România a învățat foarte multe lecții în acești doi ani. Încă o dată, s-a demonstrat că securitatea este o condiție prealabilă pentru stabilitate și prosperitate economică. Trebuie să investim în apărare, și acest lucru este o realitate. România o face, și nu de acum. Avem un buget al apărării consistent. La nivelul Ministerului Apărării Naționale se derulează, în diferite stadii, peste 60 de programe de înzestrare pentru toate categoriile de forțe ale armatei. Lucrăm continuu la schimbarea legislației pentru a răspunde noilor realități de securitate și suntem o voce puternică la masa NATO și în cadrul Uniunii Europene, unde ne promovăm cu fermitate interesele naționale. La doi ani de la declanșarea războiului de agresiune împotriva Ucrainei, gândurile noastre se îndreaptă, în primul rând, către victimele atacurilor rusești, cărora le aducem un pios omagiu. Transmitem, de asemenea, un mesaj de admirație și respect militarilor Armatei Ucrainei. Ne înclinăm în fața curajului și eroismului lor, dovedite într-o confruntare purtată, cu vitejie și determinare, cu un inamic perfid, care disprețuiește valorile umane. Nu putem anticipa deznodământul acestui război, dar putem fi siguri că vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie. În fața amenințărilor pe care Rusia le reprezintă la adresa securității regionale și europene, este esențial să rămânem uniți și solidari și să continuăm să susținem cauza dreaptă a Ucrainei și, în același timp, să investim în propria securitate. Prin eforturile noastre colective de a consolida postura de apărare și descurajare, mai ales aici, pe flancul estic al Alianței, și prin angajamentul necondiționat față de valorile democratice putem contribui la menținerea păcii și securității în întreaga regiune, pe continent și în lume. Fiecare dintre noi trebuie să ne reînnoim angajamentul față de democrație, respectul pentru drepturile omului și susținerea unui sistem internațional bazat pe reguli. Doar așa putem ajuta Ucraina și doar așa ne putem proteja proprii cetățeni și teritoriul aliat” a transmis ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, la doi ani de la declanșarea războiului de agresiune al Federației Ruse asupra Ucrainei.
Col. (rtr.) Gigi Bușe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here