S-au publicat normele de aplicare a noii legi a pensiilor

1799

Ministerul Muncii a publicat, luni,  proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor legii privind sistemul public de pensii.

Calculul pensiei, după noua lege, se va face înmulțind valoarea punctului de referință cu numărul total de puncte acumulate.

Punctul de referință a fost stabilit la 81 lei, la intrarea în vigoare a legii, în septembrie 2024. O noutate adusă de noua lege este că vor fi eliminate indicele de corecție și stagiul complet de cotizare diferit.

O altă noutate adusă de lege este că cei care vor dori să lucreze peste stagiul de cotizare de 25 de ani vor primi puncte în plus, pentru a stimula prelungirea vieții profesionale.

Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, în funcție de numărul de copii născuți. Suplimentar, sunt luați în calcul și copiii adoptați.

Noua lege intră în vigoare la 1 septembrie 2024.

1 COMENTARIU

  1. Pentru minerii si energeticienii ce lucreaza , importanta este sa fie mentinuta incadrarea in „conditii speciale” a activitatilor de productie, iar la recalcularea dosarelor aflate in plata , aceeasi incadrare sa fie pastrata pentru pensionarii ce au lucrat in productie (cariere, sectii si ateliere) . Birourile si serviciile …personal, financiar, contabilitate, etc. ……….fac parte dintr-o alta categorie de activitati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here