S-au încheiat înscrierile la concursurile de admitere la INM şi în magistratură

325

Marţi a fost ultima zi în care persoanele interesate să se înscrie la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) şi cel de admitere în magistratură şi-au putut depune cererile la tribunale sau, după caz, la parchetele de pe lângă acestea. Listele cu candidaţii admişi să participe la aceste două concursuri vor fi afişate în cursul zilei de 14 august.

Concursul de admitere la INM se organizează pentru ocuparea unui număr de 140 de locuri de auditori de justiţie. Din cele 140 de locuri de auditori în justiţie, 70 sunt alocate pentru ocuparea funcţiei de judecător şi 70 pentru ocuparea funcţiei de procuror. Concursul se desfăşoară în perioada 30 iunie – 6 octombrie 2015 şi va consta în susţinerea a trei probe: o probă scrisă eliminatorie, tip grilă, de verificare a cunoştinţelor juridice la mai multe materii (drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal), un test de verificare a raţionamentului logic şi un interviu. Proba eliminatorie se va desfăşura în data de 30 august 2015, testul de verificare a raţionamentului logic pe 13 septembrie 2015, iar interviul în perioada 25 septembrie – 4 octombrie 2015. Concursul de admitere în magistratură se organizează pentru ocuparea unui număr de 28 de posturi de judecător la judecătorii şi 25 posturi de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii şi se desfăşoară în perioada 30 iunie – 15 octombrie 2015. Şi în cazul acestui concurs candidaţii vor susţine trei probe: un test de verificare a cunoştinţelor juridice prin susţinerea unei probe, tip grilă cu 100 de întrebări, câte 25 pentru fiecare din patru materii (drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal), un test-grilă de verificare a raţionamentului logic şi un interviu ce va consta în elaborarea în scris a unei analize cu privire la subiectul extras de către candidat şi susţinerea orală a acestuia şi analiza orală a unei speţe cu elemente de etică specifice profesiei. Proba scrisă eliminatorie de verificare a cunoştinţelor juridice este programată să se desfăşoare pe 30 august 2015, testul de verificare a raţionamentului logic pe 13 septembrie, iar proba interviului se va desfăşura în perioada 5 – 13 octombrie.

Lista candidaţilor admişi, publicată pe 14 august
Cei care s-au înscris la aceste două concursuri vor afla dacă au fost admişi sau nu să participe în cursul zilei de 14 august, când vor fi afişate rezultatele verificării dosarelor candidaţilor. Vor avea apoi trei zile la dispoziţie pentru a depune contestaţii. Acestea vor fi soluţionate de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii în perioada 18 – 25 august, urmând ca listele finale cu candidaţii admişi să participe la concursuri să fie publicate pe 26 august. La concursul de admitere la INM s-au putut înscrie persoanele care îndeplinesc următoarele condiţii: au cetăţenia română, domiciliul în România şi capacitate deplină de exerciţiu, sunt licenţiate în drept, nu au antecedente penale sau cazier fiscal şi cunosc limba română. Pentru a se putea înscrie la concursul de admitere în magistratură candidaţii au trebuit să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă cetăţenia română, domiciliul în România şi capacitate deplină de exerciţiu, să fie licenţiate în drept, să nu aibă antecedente penale sau cazier fiscal, să cunoască limba română şi să aibă o vechime în specialitate de cel puţin cinci ani la data susţinerii primei probe din cadrul primei etape a concursului.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here