S-au diminuat taxele din Cimitirul Ortodox Municipal

453

cimitirTaxele percepute de autorităţile locale în Cimitirul Ortodox Municipal Târgu-Jiu au fost diminuate. Au scăzut atât taxele de concesionare a locurilor de veci, cât şi cele de întreţinere.

Autorităţile locale din Târgu-Jiu au venit în sprijinul cetăţenilor, scăzând taxele percepute în Cimitirul Ortodox Municipal. „Noi, SC EDILITARA PUBLIC SA Târgu-Jiu, administrăm Cimitirul Municipal, acesta fiind trecut în proprietatea statului. Singura formă prin care se pot ceda aceste terenuri către proprietari este concesiunea. De-a lungul timpului, autorităţile locale au dat fel de fel de documente, de adeverinţe, dar niciodată cei care au asemenea documente nu au plătit un impozit asupra acestui teren. Am considerat că putem să revizuim atât taxa de întreţinere, cât şi taxa de concesiune, dat fiind contextul general actual, economic din ţară, să putem veni în sprijinul cetăţenilor, încât să diminuăm această povară, dacă putem să o numim aşa”, a precizat Alexandru Zaharia, directorul general al SC EDILITARA PUBLIC Târgu-Jiu.

Valoarea taxelor din Cimitir

Nivelul taxei de concesionare a locurilor de veci în Cimitirul Ortodox Municipal Târgu-Jiu este următorul: un loc de veci pe o perioadă de 7 ani costă 48 de lei pe metru pătrat, faţă de 63,5 lei, cât era până acum; unul pe o perioadă de 25 de ani a scăzut de la 227 de lei metrul pătrat la 171, 43 lei metrul pătrat. Astfel, o groapă de dimensiuni standard, adică 1,25 metri pe 2,5 metri, concesionată pe 7 ani costă 150 lei, faţă de 199 cât era până acum. Concesionarea pe 25 de ani a unei gropi de dimensiuni standard se reduce de la 710 lei la 535,7 lei.

În ceea ce priveşte taxa de întreţinere, valoarea aceasteia a fost redusă de la 45,8 lei/groapă/an la 30 de lei/groapă/an. Încasarea banilor se face pe tranşe de venit astfel: persoanele care au un venit cuprins între 0 – 350 lei sunt scutite de la plată, cele cu un venit între 351 şi 600 lei vor beneficia de o reducere de 50% din valaorea taxei, iar cele care câştigă peste 601 lei, vor achita valoarea integrală a taxei.

Gradul de colectare a taxelor este de 40%

Unul dintre motivele care au stat la baza luării deciziei de diminuare a taxelor din Cimitirul Ortodox Municipal Târgu-Jiu a fost şi gradul scăzut de colectare a taxelor. „Deşi în Cimitirul Ortodox Municipal sunt peste 12.000 de locuri de veci, titularii dreptului de folosinţă al acestora sau moştenitorii nu s-au prezentat pentru încheierea contractelor de concesiune sau prelungirea dreptului de folosinţă pentru reconcesionare şi achitarea taxelor de întreţinere decât în procent de aproximativ 40%”, e declarat Alexandru Zaharia, directorul general al SC EDILITARA PUBLIC Târgu-Jiu.

Tocmai de aceea, s-a decis diminuarea taxelor pentru ca cetăţenii să le poată achita şi să crească numărul celor care plătesc. „Considerăm că una din cauzele pentru care doar acest procent din titularii dreptului de folosinţă s-au prezentat pentru concesionarea şi plata taxei de întreţinere este şi nivelul ridicat al taxelor raportat la nivelul veniturilor cetăţenilor. De aceea, în vederea creşterii gradului de colectare a taxelor de concesionare şi întreţinere, care reprezintă contravaloarea prestaţiilor efectuate de Administraţia Cimitirului, s-a luat decizia de diminuare a lor”, a afirmat directorul firmei EDILITARA.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here