S-au afișat primele note ale candidaților la Definitivat

277

Pe site-ul dedicat examenului de definitivare în învățământ au fost afișate, zilele trecute, primele note ale candidaților. Este vorba de rezultatele obținute de aceștia la inspecțiile la clasă, de care trebuiau să treacă cu cel puțin nota 8 pentru a putea participa la proba scrisă.

Cadrele didactice trebuie să promoveze examenul de definitivare dacă doresc să dobândească dreptul de practică în învățământul preuniversitar. În caz contrar, ei pot fi angajați în învățământ doar pe perioadă determinată, ca profesori debutanți. În cadrul acestui examen, candidații trebuie să treacă de două inspecții la clasă și de o probă scrisă. Inspecțiile la clasă se realizează de către inspectorul pe disciplina de examen și directorul școlii și condiționează participarea la proba scrisă. Mai exact, candidații trebuie să obțină cel puțin media 8 la aceste două inspecții pentru a putea participa la proba scrisă. De asemenea, ei trebuie să fi predat cel puțin un an.

Nouă candidați au ratat examenul din start
Nouă dintre candidații care se înscriseseră la examen l-au ratat deja, iar asta deoarece nu au susținut inspecțiile la clasă. Restul de aproximativ 180 de candidați au trecut fără probleme de inspecții și vor susține proba scrisă pe 4 august. Examenul scris de definitivat durează 4 ore, iar nota minimă de promovare a probei scrise este 8. Primele rezultate vor fi afişate în cursul zilei de 11 august, iar contestaţiile vor putea fi depuse în aceeaşi zi, precum şi în cursul zilei de 12 august. Pentru soluţionarea contestaţiilor a fost rezervată perioada 12 – 17 august, iar afişarea finală este programată pe 18 august. Profesorii se pot prezenta la Definitivat doar în maximum trei sesiuni, susţinute în cel mult 5 ani. În cazul în care un profesor care a luat Titularizarea pică Definitivatul în această perioadă de maximum trei sesiuni, el pierde calitatea de titular, pentru că i se desface contractul de muncă încheiat pe perioada nedeterminată. Anul trecut, rata finală de promovare a examenului de definitivare în învățământ, la nivel național, a fost de 49.25% (3.363 de candidaţi dintre cei 6.829 care au obţinut note la proba scrisă). La nivelul judeţului nostru s-au înregistrat: o notă de 10, 12 note între 9 şi 9,99, 43 de note între 8 şi 8,99, două note între 7 şi 7,99, 45 de note între 6 şi 6,99, 16 note între 5 şi 5,99, 11 note între 4 şi 4,99, o notă între 3 şi 3,99 şi două note între 2 şi 2,99.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here