S-a stins o altă stea a teatrului și cinematografiei românești…

827

Actrița Draga OLTEANU MATEI, în vârstă de 87 de ani, a ajuns, vineri seara (13 noiembrie 2020), la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, fiind transferată de la Spitalul Județean Piatra Neamț, cu numai o zi înainte de tragedia de la acest spital, din cauza unei hemoragii digestive superioare. Medicii de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași au anunțat că, în ciuda eforturilor depuse, actrița a murit în noaptea de marți spre miercuri (17/18 noiembrie) 2020. Pentru ea, dar și pentru medicii care au tratat-o, au fost zile pline, de luptă cu boala, însă nu s-a mai putut face nimic.

Draga Olteanu Matei s-a născut la 24 octombrie 1933, în București și a fost o apreciată actriță de comedie. Reprezentantă a generației de aur a teatrului românesc, Draga Olteanu Matei a avut un palmares foarte bogat. Ea a jucat pe scena Teatrului Național București în peste 50 piese de teatru, în 90 de filme și 100 roluri în Televiziune.
După ce a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956, în luna septembrie a aceluiași an a debutat în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan. De-a lungul carierei sale a jucat în diferite piese de teatru: „Coana Chirița” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chirița – 1986 și Chirița la Iași 1987), „Gaițele” de Kirițescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefănescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e în sală” de Ion Băieșu etc. Pe scena Teatrului Național a mai jucat în „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, în „Crima pentru pământ”, o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Săraru. A făcut o carieră plină de succes și în Televiziune unde a avut apariții memorabile în programele de varietăți și de Revelion. A făcut un cuplu memorabil cu regretatul Amza Pellea jucând-o pe Veta, soția lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV și în filmul artistic „Nea Marin miliardar”. După pensionarea sa din Teatrul Național, în anul 2007, actrița s-a retras la Piatra Neamț unde a înființat compania teatrală „Teatrul Vostru”.
Actrița Draga Olteanu Matei a fost decorată la 30 mai 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.  În data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a Regelui Mihai I al României, decorație înmânată de Principesa Moștenitoare Margareta a României.
Transmitem regrete sincere și condoleanțe celor îndoliați, iar Bunul Dumnezeu să-i odihnească sufletul în liniște și pace!
Acum, nu-mi rămâne decât să-i zic „Zbor lin spre stele” și îi vom ține lumina aprinsă spre „VEȘNICIE!”
Lt. col. (r.) Gigi BUȘE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here