S-a modificat protocolul medical la baschet!

488

Federaţia Română de Baschet a anunţat, prin intermediul unui comunicat oficial, că preşedintele forului, Carmen Tocală, a propus Consiliului Director unele modificari ale Protocolului Medical FRB pentru desfăşurarea meciurilor în sălile de sport din cadrul Ligii Naţionale de Baschet şi Cupei României. Măsurile au fost luate, potrivit oficialilor federaţiei, ţinând cont de previziunile medicale epidemiologice din ţara noastră, unde se anunţă o creştere alarmantă a cazurilor de infectare cu tulpinile Sars Cov-2 în următoarele săptămâni. Astfel, Consiliul Director al FRB a aprobat cu unanimitate de voturi urmatoarele:
– Toţi participanţii la jocurile oficiale din LNB şi CR trebuie să efectueze obligatoriu teste antigen rapide cu maximum 48 de ore înainte de ora de începere a meciului.
– După efectuarea testelor antigen rapide de către un cadru medical autorizat sau de către medicul echipei, ofiţerul responsabil COVID-19 al echipei va transmite prin e-mail la FRB un tabel în care vor fi menţionate numele tuturor participanţilor şi rezultatele.
Tabelul va fi semnat de ofiţerul responsabil Covid-19, dar şi de cadrul medical autorizat care a efectuat testările (sau, după caz, de către medicul echipei). Tabelul respectiv va fi prezentat şi comisarului FRB nominalizat la jocul oficial.
– În cazul în care se constată un caz pozitiv în rândul participanţilor, se informează DSP locală, iar persoana respectivă este izolată imediat până la efectuarea RT-PCR.
Dacă şi la RT-PCR rezultatul este pozitiv, atunci se urmează dispoziţiile DSP în cazul persoanei cu rezutat pozitiv, iar dacă restul participanţilor nu sunt consideraţi contacţi direcţi, aceştia îşi continuă activitatea sportivă, având rezultat negativ.
– Dacă la testarea rapidă antigen apar cel puţin trei cazuri pozitive în rândul sportivilor, atunci meciul va fi reprogramat pentru o dată ulterioară, cu respectarea L16 de la data programării meciului respectiv.
,,Reamintim că, deşi normele legale în vigoare prevăd exceptări de la testările periodice pentru persoanele vaccinate (cu minimum 10 zile de la rapel), minori, şi pentru cei care au trecut prin boală Covid-19 (pâna la a 180-a zi de la data testului pozitiv), considerăm că toţi participanţii trebuie să dovedească în continuare responsabilitate sporită şi să ţină cont de faptul că şi categoriile de persoane exceptate pot genera focare Covid-19.
În aceste condiţii, considerăm că masurile suplimentare aprobate în unanimitate de Consiliul Director vor putea conduce la evitarea declanşării unor posibile focare Covid-19 în rândul echipelor din LNB şi CR, testarea rapida antigen a tuturor participanţilor cu cel mult 48 de ore înaintea meciurilor programate aducând o asigurare suplimentară pentru menţinerea unui climat de siguranţă epidemiologică şi implicit pentru buna desfăşurare a competiţiilor. În plus, pe această cale Federaţia Română de Baschet recomandă tuturor cluburilor cu echipe înscrise în Liga Naţională de Baschet, sezonul 2021-2022, să monitorizeze cu maximă atenţie în următoarea perioadă starea de sănătate a sportivilor, antrenorilor şi însoţitorilor echipei (termometrizare, evidenţă simptomatologică şi respectarea normelor de igienă şi siguranţă epidemiologica la antrenamente şi meciuri)”, se arată pe frbaschet.ro. Decizia Consiliului Director intră în vigoare începând cu meciurile din etapa a XIV-a din LNBM, respectiv a XIII-a din LNBF. Echipa gazdă va asigura efectuarea testării antigen rapidă a oficialilor de masă (scorer, ajutor scorer, operator tabelă, operator 24 sec, statisticieni), iar arbitrii şi comisarul jocului îşi vor efectua singuri testarea antigen rapidă cu maxim 48 de ore înainte de ora de începere a meciului. Comisarul jocului va verifica tabelele echipelor, precum şi rezultatele oficialilor şi arbitrilor.
Cătălin Pasăre

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here