S-a lansat Ghidul solicitantului pentru o nouă submăsură destinată fermierilor

366

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.3 “Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice”, componenta pentru infrastructura de irigaţii finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020). Versiunea consultativă a Ghidului solicitantului se aplică pentru teritoriul naţional şi pentru zona ITI – Delta Dunării.

Potrivit conducerii Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR), sprijinul public pentru investiţiile finanţate prin această submăsură este 100% nerambursabil şi nu va depăşi 1.000.000 euro/ proiect pentru sistemele de irigaţii aferente staţiilor de punere sub presiune (SPP) sau 1.500.000 euro/ proiect pentru amenajarea sistemelor de irigaţii aferente staţiilor de pompare şi repompare (SPA – staţii de pompare a apei, SRP – staţii de repompare).
Ghidul solicitantului în versiune consultativă este publicat pe pagina de internet a AFIR – www.afir.info – la secţiunea Dezbatere publică. Toţi cei interesaţi pot transmite observaţii şi propuneri de modificare a Ghidului solicitantului pentru sM 4.3 – componenta Infrastructură de irigaţii pe adresa de e-mail consultare@afir.info în termen de 10 zile de la data publicării pe site-ul AFIR, respectiv 11 mai 2017). Un element de noutate îl reprezintă faptul că proiectele de modernizare sunt eligibile dacă instalaţiile de irigat sau elemente ale infrastructurii de irigaţii supuse modernizării fac parte dintr-un sistem de irigaţii care a fost activ în trecutul recent (2007 – 2016). De asemenea, sunt eligibile investiţiile în modernizarea sistemelor care au ca rezultat mărirea suprafeţei nete irigate.
Totodată, în sesiunea din acest an, vor putea depune proiecte pentru investiţii în infrastructura secundară de irigaţii, derulate prin PNDR 2014-2020 şi solicitanţii care au depus astfel de proiecte în sesiunile anterioare şi care nu au prezentat proiectul tehnic la data prevăzută în notificarea AFIR. Beneficiarii eligibili care pot primi finanţarea pentru a realiza investiţii în infrastructura de irigaţii sunt Organizaţii sau Federaţii ale Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI/ FOUAI), constituite din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole conform legislaţiei în vigoare.
Principiile de selecţie aferente proiectelor depuse pentru a primi finanţare pentru sM 4.3I se referă la economia de apă (maxim 20 de puncte), la suprafaţa irigată prin proiect (maxim 40 de puncte), la modalitatea de alimentare, respectiv direct de la sursă sau în sistem gravitaţional (maxim 20 de puncte) şi la complementaritatea cu investiţii pentru modernizarea sistemelor de irigaţii în aval (maxim 20 de puncte).
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here