S-a lansat a II-a sesiune pentru producătorii de lapte şi carne de vită din zonele defavorizate

330

Fermierii gorjeni care nu au apucat să îşi depună cererea privind subvenţia dedicată producătorilor de lapte şi carne de vită din zonele defavorizate primesc acum o veste bună! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj, primeşte din nou cereri în acest scop pentru că s-a lansat sesiunea a II-a de depunere a cererilor pentru ajutorul specific. Fermierii pot depune noi cereri în perioada 29 octombrie – 09 noiembrie 2012.

Această sesiune se adresează numai posibililor beneficiari care nu au depus cerere în sesiunea anterioară (6.08-21.09.2012). În prima sesiune din acest an şi-au depus cereri aproximativ 1000 de fermieri gorjeni. “Este cunoscut deja faptul că pot beneficia de acest ajutor producătorii agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate şi/sau persoane juridice, crescători de animale, în funcţie de efectivul de animale deţinut/beneficiar/categorie, din următoarele categorii: vaci de lapte, bivoliţe de lapte, taurine din rase de carne şi metişii acestora: vaci din rase de carne, tineret mascul şi/sau femel din rase de carne şi/sau metişi cu rase de carne”, a precizat directorul executiv APIA Gorj Mihai Versin. Plafonul maxim aprobat pentru acest sprijin este de 300 de euro/cap – pentru categoria taurine, din rase de carne şi metişii acestora, 250 de euro/cap – pentru categoria vaci de lapte, respectiv 187,5 euro/cap– pentru categoria bivoliţe de lapte. Valoarea ajutorului financiar se calculează anual, în lei, la cursul euro-leu stabilit de Banca Centrală Europeană la ultima cotaţie a lunii septembrie, care este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Reprezentanţii APIA fac verificări
Cuantumul subvenţiei se calculează de către APIA Gorj, după finalizarea verificărilor pe teren, prin raportarea plafonului maxim la efectivul de capete eligibile din toate categoriile. Solicitanţii trebuie să depună o cerere pe beneficiar pentru toate exploataţiile cu cod primit de la ANSVSA deţinute, la centrul judeţean APIA pe a cărui rază teritorială se află exploataţia cu cel mai mare număr de animale, însoţită de următoarele documente: copie a certificatului de înregistrare de la oficiul registrul comerţului/certificatului de înregistrare fiscală/cărţii de identitate, după caz; copie de pe dovada de înregistrare în Registrul unic de identificare – RUI al APIA; copie de pe paşaportul fiecărui animal, emis de ANSVSA; copie de pe documentul cu coordonate bancare; dosar plic. De asemenea, în funcţie de categoria de animale pentru care se solicită ajutorul, se depune: copie de pe dovada de înregistrare a beneficiarilor în sistemul de administrare a cotelor de lapte, (pentru vaci de lapte); documente specifice fiecărei categorii de animale din specia taurine din rase de carne şi metişii acestora, astfel: pentru vaca de carne, copia certificatului de origine; pentru tineretul din rase de carne şi/sau metişi cu rase de carne, copia certificatului de origine şi/sau copia buletinului de însămânţări rtificiale/adeverinţei de montă naturală pe care să se menţioneze codul tatălui, care trebuie să fie din rasă de carne; documente care atestă ieşirile animalelor din exploataţie. Plăţile pentru ajutorul specific anual se efectuează până la data de 30 iunie a anului următor.
Andrada Bărăitaru
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here