S-a întregit familia! – Universitarul Rădoescu, proaspăt angajat al Muzeului Județean Gorj

405

Muzeul Județean Gorj l-a angajat de scurt timp, fără tam-tam și fără prea multă transparență, în instituția publică pe universitarul Livian Rădoescu. Gestul lui Dumitru Hortopan de a-l aduce pe Livian Rădoescu lângă fratele său, și el salariat al instituției încă din 2015, a fost dezavuat de Gorjeanul încă din luna mai a anului 2017. Publicația dezvăluia, cu câteva luni în urmă, că șeful muzeului a fost dispus să comită fals în acte publice pentru a-i asigura lui Livian Rădoescu angajarea în instituția de cultură.

Sunt cunoscute de altfel angajările de-a dreptul arbitrare ale lui Dumitru Hortopan, făcute cu acordul șefilor de la județ, mai ales în celebrul caz Gheorghe Calotoiu, pensionat de peste doi ani de zile, dar angajat cu contract de colaborare în dauna celor mai tineri, care nu au acces în muzeu. Este de notorietate faptul că, Gheorghe Calotoiu a fost implicat într-un scandal privind plagierea tezei de doctorat în arheologie, fapt pentru care mulți s-au îndoit de competența lui. Chiar dacă Hortopan aprecia, în discuții private, slaba pregătire a lui Calotoiu, este cunoscut că i-a dat dirigenția de șantier la Bumbești-Jiu, iar rezultatul a fost distrugerea de către un buldozer a unor monumente arheologice de o valoare inestimabilă. De atunci, Calotoiu a fost tăiat de pe lista dirigenției de șantier arheologic, dar a fost plătit, în continuare, de către muzeu, în timp ce conducerea a fost încredințată altor persoane, Vlad Vira din București. Pe acest trend al angajărilor fără folos a fost adus în instituție Livian Rădoescu, eforturile de încadrare a acestuia la muzeu făcându-se din mai. Nu se cunoaște dacă acesta este cercetător științific gradul 1 sau 2, lucru care atârnă la salariu. Dacă are gradul 2, Rădoescu poate fi diriginte de șantier.
În Muzeul Județean Gorj sunt cel puțin patru familii angajate, soț-soție, frați sau tată și fiu. De notorietate este că Hortopan a desființat posturi, gen carte veche, desenator tehnic, fiind printre puținele muzee din țară, care nu mai are salariați sau colaboratori pe asemenea posturi și nici măcar colaboratori pe acestea, fapt ce obstrucționează punerea în valoare a monumentelor culturii vechi românești. A avut grijă, în schimb, să schimbe organigrama și să creeze un post controversat de șef secție, încă nescos la concurs.
A.STOICA

Transfer eșuat
Hortopan și-a riscat serviciul, în primăvară, pentru a-l transfera la muzeu pe universitarul Livian Rădoescu, al cărui frate a fost angajat în instituție cu un an și jumătate în urmă, publica în mai Gorjeanul. Demersul ilegal al lui Hortopan a fost stopat însă de Ministerul Cercetării și Inovării, care a respins dosarul de cercetător științific a pilei lui Hortopan, conferențiarul universitar dând deja semne că vrea să scape de problemele de la UCB. Directorul muzeului a recunoscut atunci că i-a dat unicului candidat “niște hârtii de pe plan intern”, dar susținea că nu s-ar fi făcut și vinovat de vreo ilegalitate.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here