S-a încheiat sesiunea de evaluare națională a salvamontiștilor!

447

La Centrul Național de Pregătire Salvamont Padina din Munții Bucegi s-au încheiat duminică sesiunile de Evaluare Națională Salvamont, nivelul aspiranți, debutanți și avansați și sesiunea de vară a examenelor de atestare și reatestare în profesia de salvator montan.

Acțiunea a fost organizată de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, Autoritate Competentă în formarea profesională și, prin Legea 200/2004, singura instituție abilitată la nivel național pentru pregătirea, atestarea și re-atestarea salvatorilor montani în România. La aceste etape de evaluare, atestare și reatestare au participat, în total, circa 80 de cursanți, instructori, ajutoare de instructori, formatori și evaluatori.

Un aspirant, din Gorj
La sesiunea de evaluare din Munții Bucegi a participat și un salvator din Gorj, la etapele de aspirant și avansat. Este vorba despre un voluntar care parcurge cu Salvamont Gorj cei doi ani de pregătire profesională. Dacă va trece și de evaluarea din iarnă, va primi calificarea și atestatul de salvator montan. Ciclul oficial de pregătire al unui salvator montan se desfășoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centrul de pregătire județean al structurii salvamont din care face parte din care face parte și 360 de ore, în patru sesiuni de evaluare , două sesiuni de vară și două de iarnă, pe nivelurile ,,începător”, ,,debutant” și ,,avansat”. După parcurgerea și absolvirea acestor etape, cursantul susține un examen de atestare, în urma căruia primește certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, anual finalizând etapele de școlarizare și atestare un număr de 30-35 de salvatori montani. Conform cadrului legislativ național, salvatorii montani, sunt singurele persoane abilitate legal și deținătoare ale competențele profesionale necesare să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate și a celor dispărute în zona montană.
,,Interesul deosebit pe care îl manifestă acești tineri candidați la profesia de salvator montan ne oferă certitudinea că vom avea, în permanență, o resursă umană, suficientă numeric și bine pregătită profesional, cu care să putem răspunde cerințelor din ce în ce mai diversificate și mai numeroase ale evenimentelor montane”, a declarat Sabin Cornoiu, președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here