S-a finalizat etapa națională de iarnă de formare și evaluare a salvatorilor montani din România

591

La începutul acestei săptămâni s-a încheiat Etapa națională de iarnă de formare și evaluare a salvatorilor montani din România, acțiune derulată pe perioada a 16 zile, în staţiunea Rusu – Parâng din Hunedoara, amplă activitate de formare, pregătire profesională şi evaluare a salvamontiştilor din întreaga ţară. Acțiunea a fost organizată de către Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, autoritate competentă în formarea profesională şi singura instituţie abilitată legal pentru pregătirea, atestarea şi reatestarea salvatorilor montani în România. Formarea pe partea medicală a fost asigurată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Centrul de pregătire SMURD, lectori fiind: Dr. Csillag Bogdan- medic primar anestezie şi terapie intensivă UPU SIBIU, salvator montan S.P.J. Salvamont Sibiu, Dr. Casandra Man – medic specialist medicină urgenţă CPU- Spital Municipal Gh. Marinescu Târnăveni; salvator montan S.P.J. Salvamont-Salvaspeo Mureş, Măndica Ion- Instructor formator la I.S.U. Sibiu şi Căldăraru Cristian – Instructor Formator Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti.

Conducerea școlii a fost asigurată de către Lolu Ciprian, salvator montan în cadrul formației Salvamont Zărnești, iar instructori, monitori și evaluatori au fost: Scorobete Sorin, Clim Virgil, Nagy Alexandru, Puiu Constantin, Jinga Nicușor, Ilea Neluțu, Barba Doru, Alex Ferencz, Fane Tulpan, Alex Costin, Mircea Baciu, Sorin Gane. Au mai susținut cursuri pe diverse specializări: Cornoiu Sabin, Tașcău Carlos, Resiga George, Marius Iles, Dani Muntean, Resiga George, Caluser Ioan și Danciu Sorin.
Peste 200 de salvamontişti debutanţi, aspiranţi sau avansaţi din întreaga ţară, au participat la acţiunile organizate în masivul Parâng, iar 11 echipaje de intervenţie în avalanşă, salvator montan + câine, au parcurs, tot în această perioadă, stagii de formare şi de reatestare la cabana Capra din masivul Făgăraş, al căror șef de școala a fost Ion Sănduloiu, șeful serviciului Salvamont Argeș. Ciclul oficial de pregătire al unui salvator montan se desfăşoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centrul de pregătire judeţean sau local al echipei din care face parte şi 360 de ore, în patru sesiuni, două sesiuni de vară şi două de iarnă, pe nivelurile “debutant”, “aspirant” şi “avansat”. După parcurgerea şi absolvirea acestor etape, cursantul susţine un examen de atestare, în urma căruia primeşte certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, certificare pe care este obligat să o reconfirme prin susţinerea unui examen de reatestare la fiecare trei ani.

Școală etalon
Şcoala de salvare montană din România este una dintre cele mai bine cotate la nivel european, programa de pregătire este adaptată permanent la ultimele descoperiri şi cercetări în domeniu şi la recomandările celor două mari foruri internaţionale care se ocupă de salvarea montană, CISA – Comitetul Internaţional de salvare Alpină şi FIPS – Federaţia Internaţională a Patrulelor de Salvare pe pârtii de schi, în care Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România este membră, contribuţia noastră în acest domeniu fiind recunoscută şi apreciată, România fiind ţara care a reglementat prima această profesie la nivel european.
Pe lângă corpul de instructori, monitori, evaluatori ai Salvamont România la buna desfăşurare a acestor sesiuni de formare profesională și-au adus contribuţia Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Centrul de pregătire SMURD, care au asigurat pregătirea medicală, Inspectoratul General pentru Aviaţie, pentru cursurile de salvare cu elicopterul şi Clubul Sportiv Petroşani care a găzduit evenimentul în baza sportivă din staţiunea Parâng.
Anual, reuşesc să parcurgă şi să promoveze formele de pregătire profesională circa 60 de noi salvatori montani, în acest moment în ţara noastră activând un număr de peste 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care circa 260 fiind salvatori montani angajaţi.

Peste 5200 acțiuni de salvare, în 2017
În anul 2017, salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină la 5.238 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate un număr de 6.541 de persoane. Dintre aceste acţiuni un număr de 2.825 de intervenţii au avut loc în sezonul de iarnă, majoritatea pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, restul de 2.413 acţiuni înregistrându-se în sezonul de vară. Dintre acestea, 2.012 cazuri au fost predate, pentru transport către unităţile medicale specializate, serviciilor de Ambulanţă sau SMURD, 27 de cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV, iar 44 de cazuri au fost predate serviciului de medicină legală.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here