S-a finalizat documentaţia pentru concesionarea Telescaunului de la Rânca

755

Telescaunul din staţiunea montană Rânca va fi concesionat pentru o perioadă de zece ani. Autorităţile locale şi judeţene au finalizat documentaţia în vederea organizării licitaţiei în urma căreia va fi delegată unui privat gestiunea instalaţiei de telescaun. Ofertele se depun până pe 14 septembrie, la sediul Consiliului Judeţean Gorj, urmând ca pe 15 septembrie să aibă loc licitaţia.

Concesionarea pentru o perioadă de zece ani a telescaunului de la Rânca a fost luată de către cei trei administratori ai instalaţiei, respectiv Consiliul Judeţean Gorj, Primăria Novaci şi Primăria Baia de Fier, prin Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Rânca – Corneşu Mare“. De la punerea în funcţiune şi până în prezent, telescaunul de la Rânca a funcţionat pe societatea Vârful Păpuşa SA. La această societate, Consiliul Judeţean Gorj a deţinut aproape 62% din acţiuni, restul fiind împărţite în mod egal între Consiliul Local Baia de Fier şi Consiliul Local Novaci. Societatea a înregistrat numai pierderi de la înfiinţare, din 2011, şi a ajuns în pragul insolvenţei.

Minimum 5.000 euro, redevenţa
Investiţia în Telescaunul de la Rânca are o valoare de peste 3,2 milioane euro şi face parte dintr-un proiect mai mare, de zece milioane euro, care include şi sistemul de canalizare şi alimentare cu apă. Fondurile de preaderare din programul PHARE nu au fost deloc investite eficient, când vine vorba de telescaun. Pârtia care deserveşte instalaţia a fost aproape în fiecare iarnă fără un strat consistent de zăpadă, iar telescaunul a funcţionat mai mult pentru turiştii care au dorit să admire peisajul de sub Vârful Păpuşa.
În zonă nu există o sursă constantă de apă şi nici instalaţii de zăpadă artificială. În schimbul telescaunului, firma care îl va concesiona se va obliga să achite anual o redevenţă de minimum 5.000 euro. Cuantumul final al taxei va fi stabilit în urma analizei ofertelor care vor fi depuse. De asemenea, concesionarul va fi obligat să realizeze o serie de investiţii, precum îmbunătăţirea terenurilor, prelungirea instalaţiei, amenajare de parcări, îmbunătăţirea randamentului instalaţiei şi altele. Potrivit Salvamont Gorj, în mod normal, telescaunul a fost proiectat ca element de tranzit către altă zonă din domeniul schiabil din Rânca, momentan neamenajată, unde ar putea fi realizate mai multe pârtii de lungimi considerabile.
Când a fost depus proiectul să obţină finanţare nerambursabilă prin Programul PHARE, terenul de sub Vârful Păpuşa a fost singurul disponibil şi aici a fost construit, ulterior, telescaunul.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here