Începând de luni, 13 iulie, salariaţii care se află în concediu medical nu vor mai putea fi verificaţi la domiciliu, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 183/2015. Verificarea la domiciliu a angajaţilor care sunt în concedii medicale a fost introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 36/2010, în aprilie 2010, şi a fost justificată la vremea respectivă, de către Executiv, prin creşterea numărului de concedii medicale acordate, fapt care, potrivit expunerii de motive a respectivului act normativ, contribuia la „diminuarea semnificativă şi continuă a bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”. Astfel, până la data menţionată, când a intrat în vigoare Legea nr. 183/2015, controalele puteau fi făcute în cazurile în care existau suspiciuni referitoare la acordarea concediilor de incapacitate temporară de muncă.
Practic, în momentul în care certificatul medical era aprobat, persoana asigurată trebuia să dea o declaraţie pe proprie răspundere prin care indica adresa la care poate fi găsită, asumându-şi, astfel, posibilitatea de verificare. Salariaţii aflaţi în concedii medicale puteau fi controlaţi la domiciliu pentru a se vedea dacă starea lor de sănătate este conformă cu diagnosticul înscris pe certificatul medical. Verificările la domiciliu puteau fi efectuate de către reprezentanţi ai celor care plătesc indemnizaţiile (angajatori, case de asigurări de sănătate etc.) şi ai poliţiei, cărora legea le dădea dreptul de a bate la uşa salariatului aflat în concediu medical, în intervalele orare: 08.00 – 11.00; 12.00 – 17.00 şi 18.00 – 20.00. Dacă bolnavii nu erau găsiţi acasă, nu li se mai plătea concediul medical.
Începând de luni, salariaţii bolnavi pot sta liniştiţi, „poliţia concediilor medicale” nemaiavând voie să le calce pragul. Prin intermediul Legii nr. 183/2015 se elimină, începând de astăzi, posibilitatea verificărilor la domiciliul salariaţilor aflaţi în concediu medical.
Maxim 183 de zile de concediu medical într-un an
Dacă verificările nu mai sunt posibile începând de astăzi, toate celelalte prevederi au rămas la fel. Drept urmare, pentru a beneficia de concediu medical şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă salariaţii trebuie: să aibă un stagiu minim de cotizare de o lună în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul; să prezinte adeverinţa de la plătitorul de indemnizaţii din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni (cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale sau bolilor infecto-contagioase din grupa A).
OUG nr. 158/2005 mai prevede că indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă nu poate fi acordată mai mult de 183 de zile într-un an. Totuşi, în cazul anumitor boli, durata concediului şi a indemnizaţiei este mai mare, după cum urmează: un an, în intervalul ultimilor doi ani, pentru tuberculoza pulmonară şi unele boli cardiovasculare; un an, cu drept de prelungire până la un an şi şase luni de către medicul expert al asigurărilor sociale, în intervalul ultimilor doi ani, pentru tuberculoza meningeală, peritoneală şi urogenitală, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii; un an şi şase luni, în intervalul ultimilor doi ani, pentru tuberculoza pulmonară operată şi osteoarticulară; şase luni, cu posibilitatea de prelungire până la maxim un an, în intervalul ultimilor doi ani, pentru alte forme de tuberculoză extrapulmonară, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
Dacă bolnavul nu este recuperat la data expirării duratelor de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, medicul poate propune pensionarea de invaliditate. În anumite cazuri, motivate de posibilitatea recuperării, medicul poate propune şi prelungirea concediului medical astfel încât salariatul să poată fi menţinut în activitate şi să se evite pensionarea.
Indemnizaţia este asigurată din banii angajatorului, din prima şi până în a cincea zi de incapacitate temporară de muncă şi din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate începând cu a şasea zi şi până la data încetării incapacităţii temporare de muncă sau a pensionării salariatului.
Minodora Sucea