S-a dat startul la „Bani de Liceu”

122

eleviLiceeni gorjeni care provin din familii cu posibilităţi materiale modeste sunt aşteptaţi la secretariatele unităţilor de învăţământ pentru a-şi depune dosarele în cadrul programului social „Bani de Liceu”. Cuantumul sprijinului financiar este de 180 de lei şi se acordă pe durata cursurilor şcolare, inclusiv pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de bacalaureat.

Dosarele se depun în perioada 15 septembrie – 1 octombrie, la secretariatele unităţilor de învăţământ. Potrivit legislaţiei în vigoare, pot beneficia de acest ajutor elevii care provin din familiile în care venitul brut lunar pe membru de familie nu a fost mai mare, pe ultimele trei luni anterioare depunerii cererii, de 150 de lei. Cererile trebuie să fie însoţite de adeverinţe eliberate de unităţile de învăţământ în care au studiat anul şcolar trecut, din care să rezulte media generală a anului anterior şi absenţele nemotivate acumulate în acelaşi an. „Data limită este 1 octombrie iar de acest ajutor vor beneficia liceenii care provin din familii în care venitul pe membru de familie este sub 150 de lei. La 20 de absenţe nemotivate acumulate, elevul pierde bursa”, a declarat Ermina Frunzaru, referent în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj.

Dosarele, verificate de primării

În perioada 1 – 23 octombrie, primăriile vor face anchete sociale pentru verificarea veniturilor familiilor solicitanţilor. Conform HG nr. 1.095/2007, în cazul unor situaţii speciale privind falsul în declaraţii, comisiile de acordare a sprijinului financiar organizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ au obligaţia să sesizeze inspectoratele de poliţie şi autorităţile administraţiei publice locale, în vederea cercetării şi verificării acestora. Dacă aceste sesizări se verifică, acordarea ajutorului financiar va fi blocată şi vor fi întreprinse demersurile legale pentru recuperarea ajutorului financiar acordat ilegal. În 28 octombrie va fi afişată, pe site-ul Ministerului Educaţiei, lista cu beneficiarii eligibili, urmând ca în perioada 28 octombrie – 2 noiembrie cei nemulţumiţi de decizia comisiilor de acordare a ajutorului să depună contestaţii. Eventualele contestaţii vor fi soluţionate în perioada 2 – 6 noiembrie, rezultatele finale urmând să fie afişate în 7 noiembrie. Elevii care vor fi declaraţi eligibili vor primi în acest an şcolar un ajutor în cuantum de 180 de lei pe lună. Banii se dau inclusiv pe perioada vacanţelor şi a practicii în producţie. Fondurile vor fi alocate de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi vor fi distribuite elevilor de către unităţile şcolare din care provin.

Peste 2500 de cereri, înregistrate în 2010

Potrivit IŞJ Gorj, în anul şcolar 2010-2011 peste 2500 de elevi au solicitat sprijinul financiar „Bani de Liceu”. „Anul trecut au solicitat acest ajutor 2863 de elevi din Gorj. Au fost aprobate toate cererile, 2861 înainte de contestaţii şi 2 după contestaţii.”, a spus Ermina Frunzaru. Cei mai mulţi dintre elevii care au depus cereri în cadrul acestui program anul trecut proveneau din familii cu o situaţie materială precară din Târgu-Jiu, Novaci, Motru, Turceni, Stoina sau Roşia de Amaradia.

Roxana Lupu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here