S-a “cutremurat” spitalul județean

472

A fost o zi destul de agitată, ieri, la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, după ce mai multe echipaje ale pompierilor și SMURD au intervenit aici după un apel la 112. Solicitarea a fost făcută în cadrul unui exercițiu ce a vizat simularea producerii unui cutremur ce a dus la prăbușirea unui plafon, la declanșarea unui incendiu și la prinderea unor persoane sub diverse obiecte căzute în timpul mișcării scoarței terestre. Sirenele echipajelor de intervenție s-au auzit prin tot orașul, mulți dintre trecători sau chiar cei aflați în curtea spitalului neștiind despre ce este vorba. Oamenii erau convinși că există o situație reală, care impune intervenția forțelor specializate. “Eu crezui că arde tot orașul când văzui atâtea mașini. Bine că nu e nicio problemă mai gravă și bine că fac exerciții din astea că ne mai dau și nouă curajul. Doamne ferește să se întâmple în realitate ceva de genul ăsta că nu am vrea să știm cum este”, a spus un pensionar aflat în curtea spitalului.

Pe la geamurile unității medicale pacienții aflați în saloane s-au strâns împreună cu personalul medical pentru a urmări evoluția exercițiului. Pompierii au trebuit să intervină cu o scară de lucru la mare înălțime pentru a îndepărta un pericol chiar de pe acoperișul clădirii spitalului. Responsabilul cu protecția civilă din cadrul Spitalului Județean, Cornel Ionescu, a dat asigurări că unitatea medicală are clădirile expertizate la risc seismic. De asemenea, conform acestuia, există un plan alb de intervenție pentru astfel de situații, plan care presupune inclusiv mobilizarea angajaților pentru a veni la spital și a ajuta la îndepărtarea efectelor unui cutremur sau de tratare a răniților. În plus, sunt cuprinse în planul respectiv și măsuri de evacuare a pacienților din spital dacă situația o impune, mai ales că secțiile spitalului județean sunt în diverse clădiri din oraș, nefiind toate la un singur loc.
Operațiunea de la Spitalul Județean a fost supravegheată direct de prefectul Gheorghe Paraschivu, cel care și conduce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Șeful ISU Gorj, col Traian Șuță, a menționat la finalul exercițiului că totul a decurs conform planului, micile inadvertențe sau necorelări ale personalului urmând să fie analizate și corectate, acesta fiind, până la urmă, și scopul unei astfel de acțiuni.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here