Rusia și Occidentul se acuză reciproc de ipocrizie pe Ucraina

789

Puterile occidentale și Rusia au folosit întâlnirea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU de vineri pentru a se acuza reciproc de ipocrizie și de standarde duble în confruntarea legata de escaladarea crizei din Ucraina .

Atmosfera încălzită a survenit in timpul desfasurarii unei alte ședințe neconcludente a Consiliului de Securitate, asemenea precedentelor de dupa declansarea crizei . Sesiunea a fost ceruta de Rusia pentru a condamna ceea ce ea a descris ca fiind o ” pedepsire ” și ” criminala „, operațiunea militară ucraineană din orașul de sud-est Slaviansk, împotriva rebelilor pro-rusi .

Consiliul de Securitate a avut mai mult de o duzină de întâlniri cu privire la criza Ucraina , dar nu a luat nici o acțiune oficială din cauza dezacordurilor profunde dintre Rusia , Marea Britanie , Franța și Statele Unite – patru din cei cinci membrii cu drept de veto permanent .

În discursurile lor , Marea Britanie și Lituania și-a exprimat surprinderea fata de disponibilitatea Rusiei de a condamna ceea ce acestea considera ca fiind o operațiune justificată a Kievului împotriva separatistilor pro-rusi , susținuti de Moscova , păstrând in schimb tăcerea cu privire la atacurile președintelui Siriei, Bashar al- Assad, asupra propriului său popor .

„Scara de ipocrizie a Rusiei este uluitoare”, a declarat ambasadorul britanic Mark Lyall Grant .
„Rusia sprijina cu putere , și arme într-adevăr, regimurile cele mai represive din lume , în special în Siria , un regim care suprima brutal, fără nici un sentiment de reținere sau preocupare pentru protecția civililor . ”

Ambasadorul ONU, Vitali Ciurkin Moscova a lansat propriile sale acuzații la adresa Occidentului. El a declarat că țările occidentale sunt vinovate de standarde duble pentru apologia operațiunile militare curente ale Kievului care, după ce a cerut fostului președinte al Ucrainei , Viktor Ianukovici, sa nu mobilizeze armata si de a pune capăt lunilor de neliniște , a condus în cele din urmă a dus la înlăturarea sa , în februarie .

Ciurkin a acuzat , de asemenea, țările occidentale de a fi intervenit în afacerile interne ale Ucrainei. „Am dori sa insistam pe inadmisibilitatea oricarui amestec din afară, în ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a adăugat el .

Ambasadorul SUA, Samantha Power a respins ceea ce a descris ca fiind ” minciuni monumentale ” ale Rusiei cu privire la criza din Ucraina , inclusiv sugestia că ucrainenii desfășoară la scară largă un atac necontrolat si violent asupra civililor neînarmați .

Problema în Ucraina, a spus ea, nu e nimic altceva decât faptul ca ” Rusia sponsorizeaza violența paramilitara”. Ideea că cineva a intervenit în Ucraina este ” ridicola și falsa „, a spus ea , și acesta poate fi un pretext pentru Rusia de a o invada. Power s-a referit si la doborârea mai multor elicoptere militare ucrainene de către separatiștii pro-rusi, vineri, ca o dovadă a faptului că Rusia se afla la conducerea rebelilor din fosta republică sovietică .

Ambasadorul francez Gerard Araud a spus astfel de arme anti-aeronave sunt „echipamente care nu se găsesc in piețele din Kharkiv”. El a adăugat că ” Rusia a deschis o cutie a Pandorei și a permis iesirea afara a demonului de naționalism și mafiot inarmat din Ucraina . ”

Araud și ceilalți ambasadori occidentali au acuzat Moscova de pregătiri pentru anexarea estului Ucrainei , folosind o strategie utilizata cu succes în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o in martie, dupa ce regiunea a votat într-un referendum să se rupă din Ucraina și să devină parte a Federației Ruse.
Adaptare dupa REUTERS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here