RUSIA BLOCHEAZĂ o Rezoluție a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite privind referendumul din Crimeea

241

15 martie 2014- Rusia a opus un vot de veto unei rezoluţii occidentale care denunţă referendumul de duminică din Crimeea, iar China s-a abţinut, în cadrul unui vot în Consiliul de Securitate, sâmbătă dimineaţa. Acest vot a fost solicitat de către Statele Unite, care au redactat un text foarte moderat, cu scopul de a obţine alinierea Beijingului.
“Având în vedere votul negativ al unuia dintre membrii săi permanenți , Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite nu a reușit astăzi să adopte un proiect de rezoluție care a cerut țărilor să nu recunoască rezultatele referendumului din acest week-end , în Crimeea”, se menționează într-un comunicat al Centrului de Știri al Națiunilor Unite, după Reuniunea Consiliului de Securitate de astăzi.
Treisprezece din 15 membri Consiliului au votat în favoarea proiectului de text , Rusia a votat împotriva , și China s-au abținut . Un veto de către oricare dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului – China , Franța , Rusia , Marea Britanie și Statele Unite – înseamnă o rezoluție nu poate fi adoptată .

Rezoluția ar fi reafirmat Ucrainei “, suveranitatea , independența , unitatea și integritatea teritorială “, și sa declare că referendumul de duminică , care ar putea conduce la dezlipirea Crimeei de Ucraina și unirea cu Rusia , ” nu au nici o valabilitate ” .

Ambasadorul rus Vitali Ciurkin şi-a justificat votul repetând că noile autorităţi de la Kiev sunt rezultatul unei “lovituri de stat” şi că Rusia “va respecta voinţa poporului din Crimeea”.
Profunda dezamăgire și neîncredere a fost exprimată de mai mulți membri ai Consiliului, care a remarcat că aceasta a fost a șaptea oară corpul a fost convocarea pentru a discuta despre situația din Ucraina .
Reprezentantul Permanent al Statelor Unite Samantha Power , a cărei țară a initiat rezoluția , a declarat că textul a avut ca scop găsirea unei soluții de principiu și pașnică , și a confirmat principiile ONU cu privire la suveranitatea statelor sale membre .
„Rusia are puterea de a exercita dreptul de veto oricarei rezoluții a Consiliului de Securitate, dar ea nu are puterea de a opune un vot de veto adevărului “, a mai spus ambasadoarea americana.
Secretarul General Ban Ki-moon , a declarat că ” emoțiile s-au intărit ” peste viitorul referendum de duminică. Adresându-se jurnaliștilor , vineri, la sediul ONU din New York , domnul Ban a avertizat împotriva ” măsuri pripite și decizii care pot afecta integritatea suveranitatea , unitatea și teritorială a Ucrainei ” și a subliniat că orice acțiuni ar trebui să fie în conformitate cu prevederile Cartei ONU .
Votul rus de veto era o certitudine după eşecul vineri, la Londra, al unei reuniuni americano-ruse de ultimă şansă, într-o încercare de a găsi un compromis în criza ucraineană. IS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here