Rusalii, Oltenia: Dansul Căluşarilor

590
Cete de calusari danseaza in cadrul evenimentului Alaiul Calsului oltenesc la Craiova cu ocazia Rusaliilor, duminica, 19 iunie 2016. Inquam Photos / Bogdan Danescu

Rusalii 2021. La 50 de zile de la Sărbătoarea Sfintelor Paşti, în fiecare an, creştini ortodocşi sărbătoresc Rusaliile. În acest an, sărbătoarea este în zilele de 20 şi 21 iunie, când este Pogorârea Sfântului Duh.

Rusaliile, cunoscute şi drept Pogorârea coborârea Sfântului Duh reprezintă o sărbătoare creştină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paşti.

Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care semnifică sărbătoarea trandafirilor, dar reprezintă în acelaşi timp şi fetele împăratului Rusalim, despre care se spune că aveau puteri magice şi seduceau oamenii.

De asemenea, se spunea că acestea îi pedepseau pe cei care nu credeau în puterile lor.

Se mai spune că Rusaliile sunt spiritul morţilor care, după ce sufletele lor au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştile cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locurile lor.

În legătură cu Rusaliile, sunt mai multe tradiții. Nu este bine să mergi la câmp, pentru că se spune că ielele te pot prinde şi pedepsi. Nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii şi întunecate, pentru că te poţi întâlni cu spiritele rele. Nu se lucrează de Rusalii, pentru că cei care lucrează vor fi pedepsiţi de Iele, pentru că nu cinstesc şi nu preţuiesc ziua cum trebuie.

În zilele de Rusalii nu se vor culege ierburi de leac.

În Oltenia, cel mai popular obicei este Dansul Căluşarilor, care este considerat a fi un joc tămăduitor, aducător de noroc şi de sănătate. În a doua zi de Rusalii, căluşarii, grupaţi în cete de 7-8, vor porni să colinde din casă în casă, pentru a alunga spiritele rele.

Exista un juramant in care se prind 13 calusari, care danseaza timp de o luna pe ulitele satului. Bolnavii se intindeau pe pamant si asteptau ca fiecare calusar sa sara peste ei, iar la sfarsit, suferindului i se soptea o urare de sanatate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here