Rubedeniile au rămas! Davidoiu, dat afară de la Electrica Serv pentru conflict de interese

1763

Eugen Davidoiu, fostul director al SNLO, și până la finalul lunii aprilie director general al Electrica Serv, îngroașă, de o lună și jumătate, rândurile șomerilor. Cel mai longeviv director al acestei companii strategice de stat, cu acționariat integral Electrica SA, a fost dat afară de superiori pe motiv de conflict de interese. Fostul “general” și-a promovat recent nevasta în funcție, Maria Davidoiu, angajată la Achiziții, devenind șef Serviciu aici, asta în timp ce nepotul fostului director era șeful aceleiași direcții. Deși Davidoiu a zburat din Electrica Serv, colegii săi limitându-se în a spune că nu mai știu ce învârte fostul șef, conflictul de interese a rămas, rubedeniile respectivului fiind încă salariate ale societății, mătușa fiind chiar subordonata nepotului Alexandru Ivan.

Electrica Serv a fost decapitată de șef, după ce Eugen Davidoiu, fost director general al SNLO, a fost destituit din funcție și apoi dat afară din serviciu. Totul, urmare a lăcomiei și aroganței lui Davidoiu care, deși își instalase familia la butoanele Electrica Serv a considerat de cuviință și să-și promoveze consoarta șef Serviciu la Direcția Achiziții, condusă de propriul nepot. Maria Davidoiu a ajuns astfel șefă la serviciul condus de nepotul său, asta, în momentul când, la vârf, Electrica se clătina serios. De altfel, la jumătatea lunii martie, directorul general al Electrica SA, Ioan Roșca, a fost demis pe repede înainte, ca o lună mai târziu să cadă și subalternul acestuia de la Gorj, Eugen Davidoiu fiind dat afară, în aceeași manieră.
AGA s-a întrunit de urgență, a luat în considerare conflictul de interese în care se afla fostul director general și l-a zburat pe acesta din societate. În locul lui Davidoiu a fost instalat, în interimat, un fost subordonat de-al acestuia, mai exact Viorel Vasiu. O altă AGA urmează să se întrunească pentru a stabili dacă se prelungește interimatul lui Vasiu ori se numește un alt director general.

Davidoiu s-a făcut dispărut
Văzând că de pe site-ul Electrica Serv SA a dispărut, din componența echipei de conducere, Eugen Davidoiu, am încercat să aflăm, telefonic, care au fost condițiile destituirii gorjeanului stabilit în București. De la secretariat ni s-a explicat, sec, că Eugen Davidoiu nu mai lucrează în instituție, de “mai mult timp”, nimeni neștiind, cel puțin oficial, cu ce își umple timpul, în prezent, fostul director general. Am cerut astfel să ni se facă legătura telefonic cu soția fostului director, Maria Davidoiu lucrând încă în instituție chiar la direcția unde nepotul său este director.
Am încercat să o întrebăm pe consoarta fostului director cum putem da de Eugen Davidoiu, încercând astfel să aflăm dacă acesta a fost sau nu “o victimă” a tehnocraților ori și-a săpat singur groapa la serviciu. Maria Davidoiu ne-a dat de înțeles că ceea ce face soțul ei nu este de interes public și ne-a închis telefonul în nas.

Partidele, scară rulantă pentru Davidoiu
Reamintim că, Eugen Davidoiu a condus Societatea Naţională a Lignitului Oltenia în perioada 2007-2009. În anul 2008, pe finalul mandatului său la SNLO, când este îndepărtat din funcţie de pedelişti, şi în special de către Ionel Manţog, Davidoiu încheie un contract de cesiune de creanţe către o firmă, ce se dovedeşte obscură, Best Recuperare Creanţe, în valoare de 128 de milioane de lei. Contractul este considerat de pedelişti drept unul care aduce deservicii SNLO, pe motiv că unitatea minieră nu negociază valoarea onorariilor şi pe cea a comisioanelor, lăsând mână liberă recuperatorului să şi le stabilească. Ulterior, firma de recuperare cesionează creanţele către o altă firmă, Recovery Best Solution, iar puţin mai târziu acţiunile acestei firme ajung la nişte cetăţeni bulgari, cu siguranţă pentru a li se pierde urma.
Cele întâmplate sunt în favoarea pedeliştilor care se folosesc şi de acest aspect pentru a-l da jos din funcţie pe Davidoiu, acesta fiind susţinut pe post de PNL.
Doi ani mai târziu de la semnarea contractului de cesiune creanţe, ce se dovedeşte totuşi fără avantaje pentru recuperarea debitelor care au dus la încheierea lui, pe numele lui Davidoiu a fost deschis de către DNA un dosar penal pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată. Deşi mai multe persoane implicate în această afacere ajung după gratii, ce-i drept pentru o scurtă perioadă, Davidoiu reuşește să scape de acuze, iar după mai mulţi ani de cercetări este scos de sub învinuire, sub motivaţia că nu există prejudiciu, pentru că respectivul contract de cesiune de creanţe a fost anulat ulterior în instanţă. În timpul anchetei penale, rămas fără serviciul de la SNLO, Eugen Davidoiu ajunge şeful Serviciului Achiziţii de la Senat, o funcţie tot cu lipici la bani publici. După ce fusese numit la şefia SNLO în perioada Guvernului Tăriceanu, Eugen Davidoiu reuşeşte să ajungă astfel, angajat al Senatului, şi nu unul oarecare, pe vremea când această instituție era condusă de preşedintele PSD de la acea vreme, Mircea Geoană. Înainte de a ajunge la Senat, Eugen Davidoiu a bifat, pentru o scurtă perioadă, şi funcţia de consilier în cadrul Ministerului Economiei, în timpul Guvernului PDL, condus de Emil Boc. După aceste funcţii şi locuri de muncă ocupate cu susţinere politică de cam toate culorile, Davidoiu aterizează în 2012 la Termoelectrica SA. Aici ocupă postul de director de Operaţiuni. În această perioadă, soţia băgată în şomaj, primeşte un serviciu la SC Electrica Serv, unitate la care aterizează apoi şi soţul. Maria Davidoiu ajunge astfel în 2012 în această unitate, după ce încasează şomaj, cu sprijinul soţului, ca un an mai târziu acesta să o urmeze, chiar devenindu-i şef. Până atunci însă Eugen Davidoiu se mută iniţial, în mai 2013, director de operaţiuni la SC Electrocentrale Grup din Capitală, după ce firma la care lucrase anterior şi-ar fi tras obloanele. Asta nu înainte ca fostul angajat să încaseze într-un an fiscal peste 135.000 de lei de la Termoelectrica. Două luni mai târziu, gorjeanul Davidoiu este promovat din funcţia de director operaţiuni la Electrocentrale Grup în cea de director general al SC Electrica Serv Bucureşti.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here