Rromii din Târgu-Jiu datorează cinci milioane de lei bugetului local

463

Populaţia de etnie rromă din municipiul Târgu-Jiu constituie şi în prezent principala categorie de contribuabili care înregistrează cele mai mari datorii la bugetul local, în sume ce reprezintă taxe şi impozite pe terenuri, spaţii de locuit ori autoturisme.

31 martie a.c. – primul termen de plată al taxelor şi impozitelor locale – a fost cu noroc pentru autorităţile de la Târgu-Jiu care au reuşit să încaseze sume enorme de la contribuabilii persoane fizice şi juridice care şi-au achitat taxele aferente beneficiind de bonificaţia de 10 procente. “Am constatat că situaţia este mult îmbunătăţită faţă de 2014. Am realizat un procent de 62% din impozitele şi taxele din acest an, din debite curente şi am încasat din rămăşită un procent de 20%, fiind cu mult superior celor din anii precedenţi. Am încasat astfel 19,5 milioane de lei din cele 34 milioane de lei ce le avem de încasat din impozite pe terenuri, clădiri şi mijloace de transport. Avem o creştere faţă de anul precedent de la 59% la 62%. Am încasat mult şi din executare silită, adică suma de 500.000 de lei în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu întreg anul 2014 când, din executări silite cu ordin de plată, am încasat 600.000 de lei”, a declarat directoarea Direcţiei Publice de Venituri (DPV) Târgu-Jiu, Mariana Budulan.

mariana budulan insTârgujienii au restanţe de opt milioane de lei
Principalii datornici la bugetul local rămân persoanele fizice de etnie rromă de la nivelul municipiului Târgu-Jiu. Debitele nerecuperate de la aceştia se ridică la suma de cinci milioane de lei dintr-un total de opt milioane de lei ce constituie restanţe la persoanele fizice din Târgu-Jiu. “În continuare rămân cu debite nerecuperate, cetăţenii de etnie rromă unde înregistrăm restanţe mai mari de la an la an şi cu greu putem încasa. În 2014, faţă de alţi ani, activitatea de încasare a scăzut; o mare parte dintre cetăţenii noştri nu se mai află la domiciliu ori sunt într-o situaţie financiară mai grea. Am văzut în teren că mulţi sunt debranşaţi de la reţelele de energie, apă, canalizare, am pus sechestru pe câteva dintre bunurile lor, adică pe mijloace de transport, dar n-am putut valorifica toate aceste bunuri mobile având în vedere faptul că la o parte dintre ei erau instituite sechestre de către organele de poliţie. Menţionez că, imobilele reprezentând spaţii de locuinţă sunt exceptate de la valorificarea prin executare silită. Pentru bugetul nostru nu este avantajoasă executarea silită pentru că presupune multe costuri din bugetul instituţiei şi pe care trebuie să le recuperăm de la persoanele în cauză, evident că nu o putem face. În astfel de situaţii am preferat să ajungem la o înţelegere cu contribuabilii respectivi în vederea încasării treptate a acestor sume. La persoane fizice avem debite de recuperat în valoare de opt milioane de lei, din care circa cinci milioane sunt de la cetăţenii de etnie rromă”, a precizat şefa DPV Târgu-Jiu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here