Rromii din Gorj, escrocaţi în numele regelui Cioabă de bani şi documente

528

Liderii rromilor din Gorj susţin că de mai bine de o lună de zile pe la reprezentanţii etniei din judeţ, mai ales pe la familiile victimelor Holocaustului, şi-ar fi făcut apariţia nişte indivizi care le cer acestora copii după actele de identitate şi după cecurile prin intermediul cărora, respectivii au primit fiecare peste 5000 de euro de la Geneva, în perioada 2001-2002. Şefii rromilor susţin că cei în cauză ar solicita şi bani de la cei cărora le bat la uşă, pe motiv că i-ar costa transmiterea documentelor spre Regele Cioabă, care a anunţat, recent, că face demersuri în numele etnicilor din ţară pentru obţinerea de către victimele Holocaustului a unor sume de bani de la statul german. Mai exact, Dorin Cioabă a anunţat că şi-a angajat avocaţi şi duce negocieri cu autorităţile din Germania în vederea obţinerii pentru rromii din ţară, victime ale Holocaustului, a unor pensii în valoare de 200 euro lunar, şi a unei despăgubiri în sumă de 20.000 de euro pentru fiecare, pe motiv că aceasta ar fi contravaloarea pensiilor neacordate de statul german pentru victimele în cauză.

Preşedinţii organizaţilor rromilor din Gorj trag un semnal de alarmă în legătură cu colectarea unor documente şi bani de la victimele Holocaustului din judeţul nostru, în numele regelui Cioabă, deoarece operaţiunea demarată de la Sibiu ar fi gratuită. “Rromii interesaţi să transmită documente la regele Cioabă, pentru obţinerea pensiilor de care vorbeşte reprezentantul de la Sibiu, pot să facă asta, direct, fără să mai apeleze la intermediari. Rromii trebuie să ştie că demersul lui Cioabă nu este în totalitate oficial, nu este ceva încă totalmente sigur, motiv pentru care nu ar trebui să aibă, deocamdată, încredere în oricine le bate la uşă, promiţându-le că le va obţine pensii în euro din Germania. Când totul va fi sigur, vor putea să facă asta gratis, poate prin intermediul nostru sau direct, să trimită prin poştă sau curier, actele, la regele Cioabă”, susţine unul dintre reprezentanţii rromilor din Meteor, care îşi păstrează anonimatul de teama repercusiunilor tocmai de la cei care s-au ocupat de colectarea, contracost, a actelor.

Păgubiţii ameninţă că se vor adresa poliţiei!
Un alt lider avertizează şi el etnicii din Gorj să nu mai dea bani fără să se informeze în prealabil la organizaţiile rromilor, care cunosc mai bine cum îi pot ajuta, fără să plătească nimic pentru a trimite nişte documente.
“Pentru că totul a început la finalul anului trecut, iar rromii nu au fost informaţi dacă este ceva real în activitatea regelui Cioabă, mulţi au fost cei care au plătit sume cuprinse între 50 -150 de lei, pentru a le fi trimise documentele la Sibiu. Oamenii nu au ştiut că puteau face asta fără să plătească mai nimic, la poştă taxele fiind foarte mici”, a completat acesta.

Rromii săraci, cred în orice
Liderii rromilor din Meteor spun că etnicii au sărăcit mult în ultimii ani, nu au activităţile de altă dată, nu au locuri de muncă şi, pe fondul lipsurilor, au ajuns că creadă în oricine le promite că îi va face cu bani. Din păcate, aceste lucruri se cunosc şi de cei care le bat la uşă, şi profită şi de activităţile gratuite care s-ar face în numele victimelor Holocaustului.
“Regele Cioabă nu ştie că în numele operaţiunii sale unii solicită bani de la victimele Holocaustului. Acesta are şi el o parte din vină pentru că nu a informat nici măcar liderii organizaţilor de rromi despre intenţiile sale pozitive”, a mai completat primul reprezentant.
Acesta susţine că cei totuşi păgubiţi îşi pot solicita restituirea banilor de la cei care i-au escrocat, deoarece respectivii sunt cunoscuţi în cartierele sau în satele unde aceştia locuiesc.
Anamaria Stoica

Cioabă crede că Germania are bani să despăgubească rromii din România
Autointitulatul rege al rromilor, Dorin Cioabă, a anunţat, marţi, că peste 6.000 de etnici rromi din România, urmaşi ai celor deportaţi în Transnistria în urmă cu 70 de ani, solicită Germaniei să le plătească pensii de urmaş lunare în valoare de 200 de euro, plus o despăgubire de 20.000 de euro, cât ar fi însemnat această pensie dacă ar fi încasat-o în ultimii opt ani. Pentru a-i ajuta pe urmaşii rromilor deportaţi în Transnistria să poată beneficia de pensiile de urmaş de la statul german, Cioabă a susţinut că a angajat avocaţi şi că negociază cu autorităţile germane. “Noi am primit în jur de 6.000 de dosare până acum. Procesul este în plină desfăşurare, pentru că vin zilnic sute de oameni la sediul Casei Regale (Cioabă n.r.) şi depun aceste dosare. (…) Problema este că cei 6.000 nu sunt supravieţuitorii, ci sunt moştenitorii şi ei au adus aceste dosare, au adus certificatele de deces ale părinţilor cu dovezi că au fost în Transnistria, solicitând statului german să le înlesnească, să facă o modificare a legii, în sensul de a le aproba acestora să încaseze pensia de urmaş. (…) Probabil şi la un tribunal vom cere această modificare”, a spus Dorin Cioabă. Potrivit acestuia, deja 60 de rromi din România, deportaţi în Transnistria, au încasat începând din noiembrie 2014 pensii lunare de 200 de euro, plus 20.000 de euro aferenţi plăţii pensiei de supravieţuitor pentru ultimii opt ani. “Oamenii care sunt în viaţă, care au lucrat în lagărul din Transnistria, primesc în jur de 200 de euro pe lună. Ei au aprobat să plătească cu opt ani în urmă, în jur de 20.000 de euro, în continuare în jur de 200 de euro, numai pentru supravieţuitori”, a completat Dorin Cioabă. Acesta speră ca “în câteva luni de zile şi urmaşii supravieţuitorilor din lagărele din Transnistria să primească pensii ca şi supravieţuitorii care mai sunt în viaţă”. Dorin Cioabă spune că Germania are bani să-i despăgubească pe rromii din România. “Bani sunt. Guvernul Germaniei alocă 7,5 milioane de euro, în fiecare an, pentru victimele Holocaustului. Din aceşti bani beneficiază evreii, ucrainienii, polonezii, ruşii, americanii”, a spus Dorin Cioabă. Întrebat dacă consideră insuficienţi banii daţi rromilor care au muncit în Transnistria, în anii 2000, când fiecare a primit în jurul a 7.000 de euro, Dorin Cioabă a răspuns: “Noi credem că acea plată nu are a face cu ceea ce cerem noi acum. Nu a fost o recunoaştere a Holocaustului, (…) a fost o plată pentru munca forţată”.
Cioabă a susţinut că mai sunt în viaţă, în România, 160 de supravieţuitori rromi ai Holocaustului, din cei 35.000 de rromi deportaţi în Transnistria în urmă cu şapte decenii. O parte din aceşti supravieţuitori au fost prezenţi marţi, la Sibiu, şi au povestit prin ce chinuri au trecut, relatând că li s-a confiscat totul, inclusiv aurul, căruţele şi chiar şi hainele, dar şi despre faptul că au murit mulţi rromi, din care mulţi copii, de frig şi foame.

12 COMENTARII

  1. buna ziua si bunicu meu a fost veteran de razboi si a ramas bunica si ia 92 lei pe luna si are si legitimatie de veterana .astept raspuns .multumesc.

  2. Buna ziua.doar etnie roma pot beneficia de acest ajutor?romani sr poate?daca am acte de la bunici dar sunt morti actual pot depune dosat?Multimesc

  3. BUNA CE SE ANTAMPLA DOMNUL FLORIN SUN LA DV SI NU RASPUNDE NIMENI E NR DE PE NET 0758847233 VA ROG CONTACTATIMA VA MULTUMESC CE DOSAR NE TREBUIE PT CEI CEA A FOST AN TRASMISIA VA MJULTUMESC DIN IASI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here