Rromii de palat nu plătesc impozit

1799

palate tigani (4)Majoritatea romilor din municipiul Târgu-Jiu au restanţe la impozite. Cele mai mari datorii le au însă posesorii adevăratelor palate ţigăneşti din oraş.

Proprietarii clădirilor cu turnuleţe refuză să îşi plătească taxele către administraţia locală.

Peste 600 mii lei au de achitat persoanele de etnie romă din Târgu-Jiu. Aceşti bani reprezintă impozitele pe case şi pe maşini. „Sunt impozite şi taxe pe care nu le-au plătit şi acum nu le mai au de plătit doar pe acestea ci şi pe cele din anii anteriori”, a declarat Mariana Budulan, director Direcţia pentru Taxe şi Impozite (DTI) Târgu-Jiu.
Până în anul 2003 se plăteau impozite numai pe clădirile pe care aveau acte. Acum se impozitează toate imobilele, fiind impuse spre plată inclusiv sumele din anii anteriori. „Noi informăm cetăţenii pentru că aceştia trebuie să ştie că au şi obligaţii nu numai drepturi. Încă nu am reuşit să îi convingem că au şi această obligaţie de a-şi achita şi impozitele şi taxele. Unii s-au obişnuit să mergem acasă la ei să le cerem impozitul”, a completat Budulan.
Calul din casă
palate tigani (1)Deşi reprezintă majoritatea datornicilor din municipiu, romii nu plătesc impozite integrale şi asta pentru că în Microcolonie nu există canalizare. „Orice clădire care are pereţi şi acoperiş este impozitată. Totuşi, acolo unde nu există o utilitate, plata impozitului este redusă la jumătate. Cei din microcolonie nu au canalizare aşa că toţi plătesc impozite mai mici”, a mai spus directorul DTI Târgu-Jiu. Media de plată este de 3-4 milioane de lei vechi, dar există şi persoane care, pentru casele foarte mari, plătesc şi 15 milioane de lei vechi.
Acolo unde membrii familiei au venituri foarte mici şi locuiesc în case sărăcăcioase, chiar dacă s-ar încerca o executare silită sau valorificarea unor bunuri pentru recuperarea datoriilor, acest lucru nu se poate realiza. „Sunt cazuri în care aceşti oameni trăiesc din vânzarea de haine vechi şi când mergem la ei constatăm că au în casă doar o masă şi un pat, improvizate şi mormane de astfel de haine, din care nu avem ce valorifica. Au fost cazuri în care, într-o cameră ţineau calul şi într-o cameră dormeau ei”, a mai povestit Budulan.
100 de insolvabili
Pentru aceste persoane mai există altă variantă şi anume, aceea de a fi declarate insolvabile. „În cazul în care le declarăm insolvabile, adică pur şi simplu nu au venituri şi nu avem de unde să recuperăm taxele şi impozitele, dacă, vreodată, vor fi trecuţi din nou la plată, vor plăti doar debitul anilor respectivi, nu şi din urmă”, a mai spus directorul DTI Târgu-Jiu. Potrivit lui Budulan, există aproximativ 100 de persoane în această situaţie. Majoritatea decedate.
Dorina CIOPLEA

1 COMENTARIU

  1. Locuesc intre tigani in Timisoara A. Imbroane 46 a intrat in proprietatea mea abuziv in anul 1994 .am fost de mai multe ori la primarie la prefectura la politia sect.1 de doua ori deschis dosar penal stimat cititor cunosti rezultatul??
    Tot asa cunosc si eu!
    Im pun intrebarea :
    Stat de drept?
    Proprietatea garantata prin lege?
    Cine dicteaza legea in tara?

    Cati an trebue sa treaca pt ca toti sa avem drepturi egale in fata justitiei bineinteles fara euroni?
    Cu stoma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here