Romsilva explică tăierile de la Drăgoieni. Pădure-parc pe şase hectare

1785

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a venit cu noi explicaţii privind tăierile care au loc în pădurea de la Drăgoieni, după ce a fost iniţiată o petiţie publică împotriva defrişărilor din zonă. Mai mult, aproape șase hectare de stejar din pădure îndeplineşte toate condiţiile pentru a putea fi amenajată ca pădure-parc, aici neefectuându-se recoltare de masă lemnoasă, anunţă Romsilva.

Pădurea din zona Drăgoieni este una dintre puținele păduri rămase în apropierea orașului Târgu-Jiu care abundă atât în floră, cât și în faună. În aceasta se regăsesc inclusiv arbori seculari, având o valoare deosebită în ceea ce privește biodiversitatea. Potrivit Romsilva, pădurea de la Drăgoieni face parte din trupul de pădure Valea Amaradia, care are o suprafaţă totală de circa 300 hectare, din care 25,5 hectare sunt în proprietatea statului, în administrarea Ocolului Silvic Târgu-Jiu. Diferenţa de aproximativ 275 hectare este pădure aparţinând altor deţinători, persoane fizice sau juridice.
Romsilva mai explică faptul că pădurea de la Drăgoieni este formată din două arborete. „Arboretul de cvercinee (stejari), în vârstă de circa 125 ani, cu suprafaţa de 5,89 hectare şi încadrat în Categoria funcţională 1.4.a (arboretele constituite în păduri parc, parcuri recreative, tematice sau educaţionale) unde, Primăria Târgu-Jiu a organizat acţiuni dedicate zilei de 1 Mai şi unde a avut loc şi acţiunea de ecologizare desfăşurată cu ocazia Zilei Pământului, în data de 22 aprilie a.c., la care a participat ministrul Apelor şi Pădurilor, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi voluntari. Conform categoriei funcţionale din care face parte, în acest arboret lucrările de recoltare a masei lemnoase nu sunt permise şi nici nu s-au efectuat. Această porţiune îndeplineşte toate condiţiile pentru a putea fi amenajată ca pădure-parc. În situaţia în care Primăria municipiului Târgu-Jiu îşi arată interesul pentru un astfel de demers, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va sprijini acest proiect”, anunţă Romsilva.

Tăieri autorizate
În imediata vecinătate este suprafaţa de 7,86 hectare tot cu stejari în vârstă de circa 125 de ani, aici fiind permise lucrări de recoltare a masei lemnoase. Romsilva menţionează faptul că respectivul amenajament silvic a fost aprobat prin Ordinul de ministru 251/03.04.2017, în urma unor proceduri ce au presupus şi obţinerea avizelor de mediu. Firma Transalpin 2008 SRL poate exploata în această pădure 550 de metri cubi de masă lemnoasă.
„Astfel, întrucât în această suprafaţă lucrările de regenerare a pădurilor erau prevăzute a se efectua pe cale naturală, pentru a valoriza prognoza de fructificaţie, din acest an, la stejari, s-au efectuat lucrări de însămânţare pentru o nouă generaţie de arbori. Acest tip de lucrări se face prin rărirea arboretului pentru a favoriza luminarea arborilor în vederea declanşării fructificaţiei, simultan cu crearea condiţiilor pentru răsărirea plantulelor din noua generaţie. Precizăm că recoltarea masei lemnoase din această parcelă este autorizată, conform legislației silvice în vigoare, este înregistrată în sistemul informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL) sub nr.1332187 din 14.05.2019, iar valorificarea lemnului s-a făcut prin licitație publică, așa cum ne obligă Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică”, mai susţin reprezentanţii Romsilva, care îşi arată „disponibilitatea permanentă de a se deplasa la fața locului pentru a verifica sesizările cetățenilor preocupaţi”.

Petiţie pentru salvarea pădurii
Peste 800 de persoane au semnat petiţia publică „Opriţi distrugerea Pădurii Drăgoieni”, iniţiatorii solicitând Prefecturii Gorj să ia măsurile necesare protejării pădurii (întregii suprafeţe forestiere aflată la sud de DN 67, nu doar zonei de agrement), să oprească defrişările începute recent şi să se asigure că regenerarea zonelor degradate are loc. „Cerem rezilierea contractului de vânzare-cumpărare a masei lemnoase nr. 299 din 15 martie 2019 şi retragerea autorizaţiei de exploatare nr. 1332187 de către Direcţia Silvică Gorj. Ne pronunţăm împotriva «valorificării» masei lemnoase prin licitaţie, pe viitor. Dorim investigarea de către organele competente a activității firmei private care a efectuat defrișări, pentru a se constata dacă prevederile legale în ceea ce privește tăierile au fost respectate. De asemenea, susținem reîmpădurirea suprafețelor deja defrișate și degradate”, se arată în petiţie.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here