Romii din Gorj, în număr mic la sărbătoarea de la Costeşti

524

Sărbătoarea anuală a romilor de la Costeşti este mult mai săracă în acest an, aici anunţându-şi prezenţa ieri sub 300 de etnici romi, faţă de alţi ani când numărul acestora depăşea o mie.

Primăria a amenajat islazul unde se defăşoară această adunare, sunt locuri de picnic, locuri unde trebuie depuse resturile menajere. S-au amenajat şi locurile de parcare, astfel încât manifestarea romilor să aibă un aspect îngrijit şi civilizat. Autorităţile au luat măsuri şi pentru a preveni evenimente neplăcute. Cu toate acestea sărbătoarea s-a diluat în ultimii ani, mai ales din cauza sărăciei în care trăieşte majoritatea etniei. ,,Nu mai este ce a fost odată. În 2009 în timpul campaniei electorale erau mii de romi aici prezenţi. Nu era loc de corturi, veniseră familii din toată ţara. Acum criza economică, lipsa locurilor de muncă, sărăcia care a lovit şi în care trăieşte majoritatea etniei noastre îşi spune cuvântul. A rămas însă spiritul ei creştin, legătura simbolică pe care romii o au cu Mănăstirea Bistriţa. Despre politicieni nu spun că ne bucură sau nu faptul că nu sunt prezenţi aici, s-au promis atâtea din toate părţile pentru noi ca etnie şi rezultatele care sunt? Romii sunt în Spania, Italia, Franţa, aici mor de foame”, a declarat luni, Alexandru Diamant, reprezentant al Alianţei Romilor din Vâlcea.

Comerţul a înlocuit fala romilor
În afara corturilor unde s-au instalat câteva familii de romi din zona Munteniei şi Olteniei, aici fiind şi câteva familii din Gorj, mai mult de jumătate din islazul din Costeşti era ocupat ieri de comercianţi de haine vechi şi de terase. Romii sărbătoresc anual pe 8 septembrie Ziua Naţională a Romilor pe iazul de la Costeşti. Legenda spune că un bulibaşă din judeţul Gorj care nu putea să meargă s-a rugat la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa pentru a-l ierta de păcate. Imediat ce a ieşit de pe poarta bisericii, bătrânul rom a putut să meargă, iar vestea s-a răspândit repede printre romi şi de atunci ziua Naşterii Maicii Domnului a devenit zi importantă pentru romi. De altfel, înainte de a începe petrecerea, romii care se adună în fiecare an la Costeşti merg întâi la Mănăstirea Bistriţa unde participă la slujba religioasă.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here