Romanul interbelic și cel psihologic, la prima probă scrisă a BAC-ului

725

Absolvenții de liceu din toată țara au susținut, ieri, prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat, cea la Limba și literatura română. Candidații de la profilul Real au trebuit să trateze romanul interbelic, iar cei de la profilul Uman pe cel psihologic.

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2016, au început luni 4 iulie, cu testul de Limba şi literatura română. Examenul a debutat la ora 09.00, iar candidații au avut trei ore la dispoziție pentru elaborarea lucrărilor scrise. Ca și în anii trecuți, subiectele au fost diferențiate, în funcție de profilul urmat de elevi la liceu. La profilul Real, la subiectul I, candidații au primit un text la prima vedere din piesa de teatru “Madona”, de Tudor Mușatescu, text pe baza căruia au trebuit să răspundă la mai multe cerințe: să numească sinonimele a două cuvinte, respectând sensul acestora în text, să explice rolul cratimei într-o anumită secvență, să construiască un enunț în care să folosească o locuțiune/expresie care să conțină substantivul “viață”, să precizeze o temă a discuței dintre personajele din textul dat, să transcrie, din același text, două cuvinte/grupuri de cuvinte care sunt mărci ale adresării directe, să menționeze o modalitate de caracterizare a personajului feminin, exemplificând-o cu o secvență semnificativă din textul dat, să precizeze rolul notațiilor autorului, să ilustreze, cu exemple din text, două trăsături ale genului dramatic și să comenteze, în 60-100 de cuvinte, o anumită secvență.
La subiectul II, li s-a cerut să scrie un text argumentativ de 150 – 300 de cuvinte, despre rolul jocurilor pe dispozitive electronice în viața tinerilor, iar pentru subiectul III au trebuit să redacteze un eseu de 600 – 900 de cuvinte în care să prezinte tema și viziunea despre lume într-un roman interbelic studiat.
Candidații de la profilul Uman au primit la primul subiect un text din piesa de teatru “Citadela sfărâmată” a lui Horia Lovinescu, text pe baza căruia au trebuit și ei să răspundă la o serie de cerințe asemănătoare cu cele primite de colegii lor de la Real. La subiectul II li s-a cerut să scrie un text argumentativ de 150 – 300 de cuvinte despre rolul lecturii în dezvoltarea personală, iar la subiectul III să redacteze un eseu de 600 – 900 de cuvinte în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un roman psihologic studiat.

Păreri împărțite
În Gorj, opiniile candidaților cu privire la gradul de dificultate al subiectelor sunt împărțite. “Mie mi s-au părut destul de ușoare subiectele. La subiectul III am avut romanul interbelic și am ales «Ion» pentru că este un roman care mi-a plăcut, iar doamna profesoară a insistat mult pe el la clasă. La subiectul II am avut de făcut un text despre rolul jocurilor electronice în viața tinerilor, iar aici nu mi s-a părut greu pentru că toți cred că ne pricepem la asta. La primul subiect am avut textul dramatic. Pentru mine au fost ușoare subiectele. Mă aștept să iau în jur de 9. Este mai greu la Limba română să calculezi nota pentru că depinde de interpretarea profesorilor. Eu am și scrisul mai urât și nu știu cât vor înțelege”, a spus un candidat care a susținut proba la Limba și literatura română la centrul de la Colegiul Național “Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu.
“Am avut un roman interbelic studiat. Am ales «Ion», dar mergea orice înafară de «Moromeții». Mă așteptam să fie mai greu. Urmează proba la Matematică, dar nu am emoții. Aici am avut mai multe emoții. Sunt curioasă să văd ce notă o să iau. La română totul e subiectiv.
Dacă doamnelor profesoare le va plăcea, probabil că voi avea o notă suficient de mare. Eu sper să fie bine”, a spus o altă candidată. Nu toți au fost încântați de subiecte. “Mie mi s-a părut foarte greu. Am avut «Ion», l-am studiat la clasă, dar, nu știu de ce, mi s-a părut greu. Am mai avut ceva cu jocurile electronice și textul dramatic. Sper să iau măcar 6”, a spus o altă candidată.

DSC_0166163 de absenți și un eliminat
Debutul probelor scrise a adus și prima eliminare. Un candidat care susținea examenul la centrul de la Colegiul Tehnic Nr. 2 a fost prins încercând să copieze și a fost eliminat din examen, pierzând astfel dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului. La centrul de la Colegiul Tehnic Nr. 2 susțin probele scrise absolvenți ai Liceului Tehnologic Tismana, Liceul Energetic Târgu-Jiu, Liceul Tehnologic Stoina și Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu. Candidatul eliminat nu este, se pare, la prima încercare de a promova examenul maturității. În total, la proba scrisă la Limba și literatura română au fost înscriși 3221 de candidați, 2724 de la profilul Real și 497 de la profilul Uman, însă 163 dintre aceștia nu s-au prezentat la examen, ratând astfel șansa de a-l promova.

DSC_0168Urmează proba obligatorie a profilului
În Gorj, examenul de Bacalaureat va continua miercuri, 6 iulie, cu proba obligatorie a profilului, la care sunt așteptați să participe 3312 candidați. 2608 dintre aceștia vor da examenul la Matematică, iar 704 la Istorie. Accesul candidaţilor în centrele de examen se va face în intervalul 7.30 – 8.30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. În consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. În acest sens, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru proba scrisă la Matematică candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. Mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi. Toate sălile în care se desfăşoară probele examenului de Bacalaureat sunt supravegheate atât video, cât şi audio. Cea de-a treia și ultima probă scrisă a Bacalaureatului, proba la alegere a profilului și specializării, se va desfășura vineri, 8 iulie. Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 12 iulie (până la ora 16.00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 16.00-20.00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 16 iulie. Reamintim faptul că pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here