Românii înregistrează de trei ori mai multe credite restante

41
1808crediteCreditele restante ale populaţiei şi firmelor totalizau la finele lunii septembrie 6,5 miliarde lei, de peste trei ori mai mult faţă de perioada similară din 2008, iar ponderea acestora în soldul împrumuturilor a urcat de la 1,1% la 3,25%, potrivit Băncii Naţionale a României (BNR).

Valoarea creditelor în lei cu întârzieri la plată a crescut în septembrie de două ori şi jumătate faţă de septembrie 2008, în timp ce la creditele în valută restanţele sunt de 4,5 ori mai mari decât în luna similară din 2008.

Împrumuturile restante au crescut în septembrie cu 4,3% în termeni lunari şi cu 18,3% faţă de iunie, iar comparativ cu finele anului trecut avansul a fost de 2,3 ori, reiese din datele publicate de Banca Centrală.
Valoarea creditelor în lei cu întârzieri la plată era la sfârşitul lunii septembrie de 3,8 miliarde de lei, în urcare cu aproape 5% faţă de august şi cu 17% comparativ cu luna iunie. Împrumuturile restante în lei au crescut în primele nouă luni de 2,1 ori şi de 2,45 ori în termeni anuali.
În ceea ce priveşte creditele în valută, restanţele însumau în septembrie 2,7 miliarde de lei, fiind de 4,5 ori mai mari decât în luna similară din 2008 şi de 2,7 ori valoarea de la finele anului trecut. Restanţele la împrumuturile în valută au avansat în septembrie cu 3,34% faţă de august şi cu 20,23% în termeni trimestriali.
Ponderea creditelor restante în total portofoliu de împrumuturi a avansat treptat, de la 1,4% la finele anului trecut la 2,7% după primul semestru şi la 3,12% în luna august. Atât populaţia, cât şi firmele au preferat să se împrumute mai mult în valută.
Astfel, creditele în valută ale populaţiei au avansat în primele nouă luni cu peste 3%, la 60,35 miliarde de lei. În termeni anuali, avansul a fost de 9,1%. Totuşi, populaţia şi-a micşorat soldul împrumuturilor în lei contractate cu 3,7% în primele nouă luni, la 39,4 miliarde de lei.
Populaţia a contractat în ultimul an tot mai multe împrumuturi pentru locuinţe atât în lei, cât şi în monede străine.
Soldul creditelor acordate populaţiei în lei pentru locuinţe se plasa în septembrie la 1,7 miliarde de lei, în creştere cu 4,7% faţă de decembrie 2008 şi cu 7,47% în termeni anuali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here