România interesantă pentru investitorii străini, chiar şi pe timp de criză

214
investitoriPrizonieră a certurilor politice care îi afectează imaginea, împovărată de recesiunea economică, România rămâne totuşi până la urmă o ţară atractivă pentru investitorii europeni, potrivit analiştilor consultaţi de AFP, pentru NewsIn.

„Nu cred să se înregistreze o scădere a interesului pentru România. Firmele poate îşi amână un pic planurile pe care le au, dar aceasta are mai degrabă legătură cu criza economică globală decât cu situaţia politică”, a declarat pentru AFP Hans Smaling, consilier economic şi comercial al Ambasadei Olandei la Bucureşti. Opinia este împărtăşită de specialişti francezi, germani şi austrieci, adaugă AFP. Olandezii sunt foarte activi în România, fiind implicaţi în 3.500 de întreprinderi şi având investiţii de 3,78 de miliarde de euro în 2008, explică agenţia franceză de ştiri.
Destrămarea, la începutul lunii octombrie, a coaliţiei aflate la putere, urmată de căderea guvernului de centru-dreapta în această săptămână şi de un război deschis între preşedintele Traian Băsescu şi opoziţie pe tema alegerii premierului, nu a surprins grupurile deja prezente în România, în condiţiile în care aceste evoluţii intervin cu mai puţin de o lună şi jumătate înainte de alegerile prezidenţiale, precizează AFP.
„Oamenii care vor să investească în România se înscriu într-o perspectivă pe termen lung. Ţara este ultima intrată în Uniunea Europeană şi investitorii ştiu că toate ţările au beneficiat progresiv de această integrare”, a subliniat o sursă economică franceză care a solicitat păstrarea anonimatului. „Criza politică nu schimbă, în realitate, datele”, a adăugat sursa.Cifra de afaceri a numai patru companii cu capital francez (Renault-Dacia, BRD-Groupe Société Générale, Orange şi Distrigazsud-GDF) depăşeşte un miliard de euro, potrivit unui studiu al Ubifrance publicat în 2008. Sigur, investiţiile internaţionale directe au înregistrat o scădere cu 53% în primele luni ale anului 2009 în raport cu aceeaşi perioadă din 2008, potrivit statisticilor oficiale publicate în această săptămână, notează AFP. Potrivit datelor pentru primul semestru, România stă totuşi mai bine (-42%) faţă de Polonia (-86%) sau Bulgaria (-52%), a declarat pentru AFP Agenţia Română pentru Investiţii Străine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here